Wetgevingspakket afval: op weg naar een circulaire economie

Het Parlement stemt dinsdag over vier richtlijnen betreffende het afvalbeheer van met name afval van huishoudens en kleine bedrijven, goed voor 8% van het totale afval in de EU. Dit wetgevingspakket is een eerste stap op weg naar het opbouwen van een circulaire economie. In de eerste fase zijn meer recycling, minder storten -de meest schadelijke optie voor het milieu en potentiele gezondheidsbedreiging - en minder voedselverspilling de prioriteiten.

Infografiek
Infografiek over afvalbeheer

Het doel van het wetgevingspakket is een overgang van een lineaire economie, waarbij wij produceren, consumeren en afval genereren, naar een circulaire economie, waarbij na verbruik afval wordt ingezameld en gerecycleerd.


In 2014 recycleerde of composteerde België 53% van het huishoudelijk afval en bracht slechts 1% naar de vuilstort. Nederland recycleerde en composteerde 51% en bracht slechts 2% naar de vuilstort. Beide landen doen het hiermee een stuk beter dan het EU-gemiddelde van 44% recyclage en compostering en 28% van het huishoudelijk afval naar de vuilstort.


Storten is de goedkoopste, maar ook schadelijkste optie voor het milieu en is een potentiële gezondheidsbedreiging. Daarom is het noodzakelijk om het storten van afval tot een minimum te beperken en naar betere alternatieven te gaan zoals verbranding of nog beter recycling. Daarnaast kan een circulaire economie kan ook banen creëren.


Hoewel verbranding een beter alternatief is dan storten, kan dit soms tot minder recyclering leiden. Sommige landen, zoals Denemarken en Finland, verbranden veel huishoudelijk afval omdat ze het gebruiken om energie te produceren. Deze nieuwe wetgeving kan dit gaan veranderen.

De Europese Commissie stelt voor om tegen 2030 ervoor te zorgen dat 65% van het huishoudelijk afval wordt gerecycleerd en nog maar 10% van het huishoudelijke afval op de vuilstort belandt. De EP-commissie milieubeheer stemde voor ambitieuzere doelstellingen: 70% recycling en maximaal 5% storten (met een uitzondering voor landen die meer tijd nodig hebben voor de overgang).

Dinsdag 14 maart wordt over het pakket gestemd.

Europa moet de stortplaatsen en het voedselafval verminderen, en verpakkingsafval beter verwerken en recyclen: dat zijn de voornaamste doelstellingen van het wetgevingspakket afval waarover in maart plenair wordt gestemd.
Als een brood oud wordt, belandt het in de afvalemmer, maar waar gaat het daarvandaan naar toe? In een lineaire economie verdwijnt het in stortplaatsen. Het EP wil werken naar een model van kringloopeconomie.