Van boer tot bord: betere voedselcontrole in de EU 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

Consumenten in Europa moeten er zeker van zijn dat het voedsel dat ze kopen en eten veilig is. Lees meer over voedselcontrole in de EU.

Fraudezaken met betrekking tot voedsel zoals het paardenvleesschandaal 2013, hebben aangetoond dat een ​​betere bescherming van de consument nodig is. Het Parlement stemt op woensdag 15 maart over nieuwe regels om de officiële controles in de gehele voedselketen aan te scherpen. In ons video-interview legt rapporteur Karin Kadenbach (S&D, AT) de nieuwe wetgeving uit.


De nieuwe wetgeving is bedoeld om de traceerbaarheid van voedsel te verbeteren, fraude te bestrijden en het vertrouwen van de consument in de integriteit van de voedselketen te herstellen.


Het biedt een uitgebreider en efficiënter controlesysteem van de gehele voedselketen (controles op levensmiddelen, diervoeders, gezondheid van planten, pesticiden, dierenwelzijn, biologische productie, beschermde geografische aanduidingen) door middel van regelmatig onaangekondigde, op risico gebaseerde controles in alle sectoren.


Verder moet de nieuwe wetgeving zorgen voor een snellere reactie in crisissituaties en geharmoniseerde en strengere straffen voor fraudeurs.


De nieuwe regels moeten ook de gezondheid en het welzijn van dieren verbeteren.


Voedselveiligheid in de EU

De regels voor voedselveiligheid van de EU behoren tot de strengste ter wereld en maken hiermee het voedsel tot het veiligste in de wereld.


De moderne geglobaliseerde markt en de steeds langere en complexere productieketens leiden tot risico's en kunnen fraude vergemakkelijken. Daarom moeten de controles nu worden verbeterd.


Lees ons overzicht met uitleg over hoe de EU de volksgezondheid verbetert.