Betere bescherming tegen kankerverwekkende chemicaliën op het werk

Kanker wordt gelinkt aan meer dan de helft van de werkgerelateerde sterfgevallen in de EU. Lees meer over de EU-regels om mensen te beschermen tegen kankerverwekkende stoffen op de werkplek.

Foto van arbeider die pesticiden sprayt
Arbeider met pak en gasmasker die pesticiden sprayt

De EU heeft regels aangenomen om het risico te verkleinen dat werknemers ernstig ziek worden. Er zijn regels die de blootstelling aan een reeks schadelijke stoffen beperken, waarbij de lijst regelmatig wordt herzien en bijgewerkt, evenals specifieke regels voor een betere bescherming van werknemers tegen asbest.


Het reguleren van gevaarlijke stoffen op de werkplek



De Europarlementariërs hebben op 17 februari 2022 de herziening van EU-regels goedgekeurd om schadelijke stoffen op de werkplek te beperken. De regels zullen het toepassingsgebied van de richtlijn carcinogene of mutagene agentia op het werk uitbreiden naar stoffen die schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid.


Het bepaalt grenswaarden voor blootstelling aan acrylonitril en nikkelverbindingen en een verdere verlaging van de grenswaarde voor benzeen. Het Parlement kreeg de goedkeuring om een betere opleiding van zorgmedewerkers voor de omgang met gevaarlijke geneesmiddelen toe te voegen en heeft de Commissie gevraagd om tegen 2022 een lijst van gevaarlijke stoffen op te stellen en richtsnoeren voor de omgang ermee.


Meer over hoe de EU kanker bestrijdt en de voorstellen voor verbeteringen in de toekomst.


Carcinogene en mutagene agentia

  • Chemische middelen die kanker of genetische mutaties kunnen veroorzaken.

In 2017 werd de eerste herziening van de richtlijn uit 2004 gemaakt. Parlementsleden stelden blootstellingslimieten op voor 11 extra kankerverwekkende stoffen op de werkplek.


In 2018, tijdens de tweede herziening, heeft het Parlement strengere regels aangenomen. De wetgeving omvatte blootstellingsgrenswaarden en huidnotaties voor acht andere kankerverwekkende stoffen, ongeacht of deze worden geïnhaleerd of behandeld. Deze stoffen omvatten onder meer dieseldampen en gebruikte motorolie.


In 2019 voegde de richtlijn daaraan blootstellingsgrenzen toe voor vijf chemische stoffen die worden gebruikt in sectoren zoals de productie van nikkel-cadmiumbatterijen, het smelten van zink en koper, laboratoria, elektronica, begrafenissen, bouw, gezondheidszorg, kunststoffen en de recyclingsector.

Betere bescherming tegen asbest

Jaarlijks sterven in de EU meer dan 70 000 mensen als gevolg van blootstelling aan asbest.

In oktober 2023 heeft het Parlement regels aangenomen die het maximale niveau van blootstelling aan asbest (Engels) verlagen. De wetstekst is bedoeld om werknemers in de EU te beschermen en is gebaseerd op een voorlopig akkoord dat Europarlementariërs in juni 2023 met de Raad hebben bereikt (Engels).


De blootstellingslimiet op het werk wordt tien keer lager, aangezien de grenswaarde wordt verlaagd van 0,1 naar 0,01 asbestvezels per kubieke centimeter (cm³). Er is geen overgangsperiode voorzien.


Na zes jaar moeten EU-landen overschakelen op een modernere en gevoeligere technologie die dunnere vezels kan detecteren, de zogenaamde elektronenmicroscopie. Het Parlement heeft in een resolutie van oktober 2021 opgeroepen tot een Europese strategie voor het verwijderen van alle asbest en het verbeteren van de bestaande regels (Engels).

Kanker op het werk: feiten en cijfers



Kanker is de grootste oorzaak van werkgerelateerde sterfgevallen in de EU. Van beroepssterfgevallen is jaarlijks 53% gerelateerd aan kanker, 28% aan bloedsomloopziekten, 22% en 6% aan luchtwegaandoeningen. De meest voorkomende vormen van beroepskanker zijn longkanker, mesothelioom (veroorzaakt door blootstelling aan asbestdeeltjes) en blaaskanker. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt eén op de tien sterfgevallen door longkanker veroorzaakt door risico's op de werkplek.


De sectoren die hier het meest mee te maken hebben zijn de bouwsector, chemieconcerns, de auto- hout- en meubelindustrie, voedsel- en textielfabrikanten en de gezondheidszorg.