Vrouwenbesnijdenis treft half miljoen slachtoffers in EU  

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

Een half miljoen vrouwen in de EU en maar liefst 200 miljoen mensen wereldwijd leven met de gevolgen van vrouwenbesnijdenis.

Vrouwenbesnijdenis is één van de meest wrede schendingen van de mensenrechten van vrouwen. Het bestaat uit het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de uitwendige vrouwelijke genitaliën en wordt het meest uitgevoerd bij meisjes tussen vijf en acht jaar,  meestal onder deplorabele hygiënische omstandigheden. Het heeft geen medische voordelen en kan levenslange ernstige lichamelijke en psychische gevolgen hebben. De EP-leden herhalen hun oproep om deze barbaarse praktijken wereldwijd te stoppen in het kader van de Internationale Dag van Nultolerantie tegen Vrouwenbesnijdenis op 6 februari.

Vrouwenbesnijdenis wordt nog steeds uitgevoerd in sommige landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Echter, jonge meisjes in geëmigreerde gezinnen zijn soms ook niet veilig in de EU, waar deze praktijken als misdaad wordt beschouwd. Rond de 500.000 vrouwen in heel Europa zijn slachtoffer van vrouwenbesnijdenis.

"Cultuur, gewoonten, religie, traditie of zogenaamde 'eer' kunnen geen rechtvaardiging zijn voor gewelddadigheden tegen vrouwen," zegt Vilija Blinkevičiūtė, Voorzitter van de parlementaire commissie Gendergelijkheid.

In 2013 onthulde de EU een nieuwe strategie om deze praktijk te stoppen, de leden vragen nu om een overzicht van de Commissie over de actie die hiertegen is ondernomen. Op woensdag 7 februari 2018 namen de leden een resolutie aan waarin zij vragen voor meer aandacht en preventieve maatregelen in vluchtelingenkampen en de hoogste beschermingsnormen voor asielzoekers die asiel aanvragen op gronden die verband houden met vrouwenbesnijdenis. Verder vragen zij om een flexibelere financiering voor grassroots-organisatie en betere training voor betrokkenen. De lidstaten worden verzocht om nadrukkelijk de medicalisering van vrouwenbesnijdenis te verbieden en voor meer waakzaamheid bij het opsporen, onderzoeken en vervolgen van vrouwenbesnijdenis.