Facebook: het Parlement onderzoekt vermeende misbruik van persoonlijke gegevens

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg is in het Parlement uitgenodigd om uit te leggen hoe het kan dat onterecht verzamelde gegevens zijn gebruikt om verkiezingen te manipuleren.

Afbeelding van een binair cijferstelsel en het Facebook-symbool. Foto door Geralt op Pixaby.
Afbeelding van een binair cijferstelsel en het Facebook-symbool. Foto door Geralt op Pixabay

Misbruik van Facebook-gegevens
"Ik ben diep bezorgd over beschuldigingen dat Cambridge Analytica informatie van Facebook-accounts heeft verzameld zonder de toestemming van de gebruiker, waarbij belangrijke ethische kwesties worden blootgelegd rondom de verantwoordelijkheid en geloofwaardigheid van krachtige digitale platforms", zei EP-president Antonio Tajani. "Dit incident is meer dan een inbreuk op gegevens, het is een vertrouwensbreuk die het functioneren van de democratie kan bedreigen (...). Ik heb Mark Zuckerberg uitgenodigd om uitleg te komen geven aan het Europees Parlement, omdat we de plicht hebben om de rechten van alle EU-burgers te beschermen en ervoor te zorgen dat ze op de hoogte zijn, met name met betrekking tot gevoelige kwesties zoals gegevensbescherming." Het in Londen gevestigde bedrijf Cambridge Analytica wordt ervan beschuldigd de Facebook-gegevens van miljoenen kiezers te hebben gebruikt zonder hun toestemming, om hen vervolgens te bereiken via gepersonaliseerde politieke advertenties tijdens de Amerikaanse verkiezingen.


Wat het Parlement kan doen
Op 12 april zullen Tajani en de leiders van de fracties beslissen welke actie het Parlement zal ondernemen. Een mogelijkheid is om Zuckerberg en andere vertegenwoordigers van online platforms uit te nodigen om een ​​plenaire sessie bij te wonen waar ze door de EP-leden kunnen worden ondervraagd.


De EP-leden zouden ook een resolutie kunnen aannemen waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen maatregelen voor te stellen om het misbruik aan te pakken. Het Parlement kan er ook voor kiezen om een ​​tijdelijke commissie in te stellen om de beschuldigingen en mogelijke maatregelen te onderzoeken.

Wat het Parlement heeft gedaan om de privacy te beschermen
Het Parlement heeft altijd aangedrongen op de noodzaak om veiligheid in overeenstemming te brengen met de bescherming van privacy en persoonlijke gegevens. Het heeft resoluties aangenomen die betrekking hebben op het gebruik van Passasiersgegevens (PNR) voor de preventie en vervolging van terroristische misdrijven en zware criminaliteit, datamining en de noodzaak om particuliere informatie in een gedigitaliseerde wereld te beschermen.

De EP-leden hebben bijzondere aandacht besteed aan de onderlinge regels tussen de EU en de VS voor gegevensoverdracht. Zo hebben ze in 2014 opgeroepen tot schorsing van de „privacy beginselen van de Safe Harbor” en in 2017 uitten ze hun bezorgdheid over toezichtactiviteiten van Amerikaanse aanbieders van elektronische communicatiediensten, waarbij ze de Commissie opriepen tot een ​​evaluatie van het EU-VS-privacyschild voor gegevens die voor commerciële doeleinden worden overgedragen.

Aankomende wetgeving
De onthullingen over het misbruik van de gegevens van Facebook kwamen naar voren toen de EU zich voorbereidde op de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming in mei. Deze verordening stelt nieuwe regels vast voor bedrijven die in de EU actief zijn en geeft burgers meer controle over hun privé-gegevens. De wetgeving omvat het recht om te weten wanneer persoonlijke gegevens zijn gehackt en het recht om bezwaar te maken tegen profilering.

Het Europees Parlement wil ook de bescherming van burgers die elektronische communicatie gebruiken, verbeteren door de e-privacyrichtlijn (2002) te hervormen. Het voorstel streeft naar hoge normen op het gebied van privacy, vertrouwelijkheid en veiligheid in elektronische communicatiemiddelen zoals Messenger, WhatsApp en Skype.


Het stelt voor om strengere limieten in te stellen voor gegevensverwerking, zodat gegevens alleen kunnen worden gebruikt voor het doel waarvoor de gebruiker toestemming heeft gegeven en dat gegarandeerd wordt dat "metagegevens" - informatie over gebelde nummers, bezochte websites en geografische locatie - als vertrouwelijk worden behandeld en niet mogen worden doorgegeven aan derden.