Superbacteriën: EP wil maatregelen om resistentie tegen antibiotica te bestrijden 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Deel deze pagina: 

Elk jaar sterven 25.000 mensen in de EU aan infecties veroorzaakt door superbacteriën. Het Europees Parlement wil de resistentie tegen antibiotica bestrijden.

Jaarlijks sterven wereldwijd onvereer 700.000 mensen vanwege resistentie tegen antibiotica en gevreesd wordt dat deze resistentie tegen 2050 meer doden kan veroorzaken dan kanker doet. Niet alleen bacteriën kunnen resistent zijn tegen geneesmiddelen die worden gebruikt om infecties te bestrijden, maar ook andere microben, zoals parasieten, virussen en schimmels.

Wat zijn antimicrobiële stoffen? 
  • Antimicrobiële stoffen zijn werkzame stoffen van synthetische of natuurlijke oorsprong die de groei van micro-organismen doden of remmen. 
  • Ze omvatten antibiotica, antivirale middelen, antischimmelmiddelen en antiprotozoals. 

Wat veroorzaakt resistentie tegen antibiotica?

Resistentie tegen antimicrobiële stoffen komt van nature voor in de loop van de tijd, maar wordt versneld door het misbruik en overmatig gebruik van antibiotica in de menselijke geneeskunde en dierbehandeling, door de overdracht van resistente bacteriën van dieren op de mens door direct contact of via de voedselketen, door de afgifte van antimicrobiële stoffen in het milieu, door de onjuiste verwijdering van ongebruikte medicatie in het grondwater en door het gebrek aan ontwikkeling van nieuwe antibiotica.


Sinds 1999 heeft de EU meer dan 1,3 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek op dit gebied, maar naarmate de antimicrobiële resistentie blijft toenemen, willen de leden van het Europees Parlement dat de inspanningen worden geïntensiveerd.


Wat stellen de EP-leden voor?

Het verslag van het Oostenrijkse S&D-lid Karin Kadenbach over het nieuwe Europese "één gezondheid"-actieplan tegen antimicrobiële resistentie (AMR) werd op 13 september goedgekeurd tijdens de plenaire vergadering.


In het verslag wordt benadrukt dat rekening moet worden gehouden met het feit dat het milieu en de gezondheid van mens en dier met elkaar zijn verweven en dat ziekten tussen verschillende soorten kunnen worden overgedragen. Het wijst ook op het belang van een correct en voorzichtig gebruik van antimicrobiële middelen, het roept op tot het aanpakken van illegale verkoop en het stelt beperkingen op de verkoop van antibiotica door mensen werkzaam in de gezondheidszorg voor.


Aangezien de ontdekking en ontwikkeling van antibiotica de afgelopen 20 jaar is vertraagd, moeten investeringen in nieuwe stoffen worden gestimuleerd. Snelle diagnostische tests die kunnen bepalen of de oorzaak van een infectie viraal of bacterieel is, moeten goedkoper worden gemaakt. Bovendien moet goede hygiëne worden bevorderd en moeten de risico’s van overregulering en zelfbemiddeling duidelijker worden gemaakt. Volgens een onderzoek uit 2016, weet 44% van de Europeanen niet dat antibiotica niet effectief zijn tegen verkoudheid of griep.


Diergeneesmiddelen

Er zijn ook nieuwe EU-regels om het antibioticagebruik in de landbouw te verminderen.


Met deze regels wordt het preventieve en collectieve gebruik van antimicrobiële stoffen in de veehouderij beperkt, en zijn geïmporteerde voedselproducten in lijn met de EU-normen voor het gebruik van antibiotica.


Lees ons overzicht met uitleg over hoe de EU de volksgezondheid verbetert.