Europees Solidariteitskorps biedt nieuwe kansen voor de jeugd 

 
 
Europees Solidariteitskorps  

Jongeren tussen de 17 en 30 jaar oud die de maatschappij willen verbeteren, kunnen zich registreren bij het Europees Solidariteitskorps.

Prioriteiten

Op 12 maart gaat het Parlement akkoord met nieuwe prioriteiten voor het programma van het Solidariteitskorps van de Europese Solidariteit voor 2021-2027.


Het nieuwe programma omvat humanitaire hulpactiviteiten buiten de EU.


Ook wordt het gemakkelijker voor iedereen om lid te worden van het korps, inclusief mensen met een handicap, gezondheidsproblemen, een migrantenachtergrond of mensen die in afgelegen gebieden wonen. Zij kunnen op parttime basis toetreden.


Deelnemers kunnen ook meedoen aan activiteiten in hun eigen land als deze een internationale dimensie hebben en vrijwilligers uit andere landen omvatten.


De Raad zal de definitieve tekst goedkeuren na een laatste onderhandeling.


Over het Europees Solidariteitskorps


Het Europees Solidariteitskorps wil het belangrijkste toegangspunt van de EU zijn voor jongeren die vrijwilligerswerk willen doen, of projecten willen opzetten ten bate van gemeenschappen en mensen in heel Europa.


Het idee is om jongeren de mogelijkheid te bieden om waardevolle competenties te verwerven voor persoonlijke, sociale, maatschappelijke en professionele ontwikkeling, terwijl ze andere mensen helpen.


Projecten omvatten onderwijs, gezondheid, milieubescherming, werken met kinderen en ouderen, evenals met migranten en asielzoekers. Liefdadigheidswerk krijgt de prioriteit.


De activiteiten mogen bestaande banen of stages niet beïnvloeden en moeten bijdragen aan het versterken van de verbintenissen van bedrijven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar mogen deze niet vervangen.


'Ik denk dat we allemaal weten dat jongeren bereid zijn om een ​​bijdrage te leveren aan het Europese project om hun eigen toekomst te creëren, contact te hebben met andere mensen en de samenleving een beetje beter te maken", zegt de leidende onderhandelaar van het Parlement Helga Trüpel, een Duits lid van de Groenen/VEA-groep.


Op 11 september 2018 gingen de Parlementsleden akkoord met het vaststellen van het wettelijk kader voor het Europese Solidariteitskorps. Bekijk onze video voor meer informatie.

Registratie voor het Europees Solidariteitskorps is mogelijk vanaf 17 jaar. Projecten kunnen alleen worden gestart als er deelnemers ouder dan 18 jaar aanwezig zijn.


Leer meer over het sociaal beleid van de EU.