Plasticsoep: feiten, gevolgen en aanpak 

 
 
Plastic afval in de zeeën en oceanen ©AP Images/European Union-EP  

Welk soort plastic afval wordt in zee gevonden? Hoe wil het Parlement ervoor zorgen dat het zeeafval afneemt? Lees verder over de voorgestelde EU-regels.

De gevolgen van de hedendaagse wegwerpcultuur van plastic weerspiegelen zich in de zeeën en oceanen. Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Naar schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten.


Nieuwe EU-regels, die op 27 maart door de Parlementsleden werden goedgekeurd, richten zich op verloren vistuig en op de 10 meest aangetroffen plastic wegwerpproducten in zee en aan de Europese kusten. Samen zijn deze twee groepen goed voor 70% van het zwerfvuil op zee.


De nieuwe regels werden in mei 2019 door de Raad goedgekeurd.

Minder plastic in de zee  

Wat is het probleem?


Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.


Ook mensen krijgen plastic binnen via de voedselketen. De gevolgen voor de volksgezondheid zijn onbekend.


Zwerfvuil brengt economische verliezen met zich mee voor sectoren en gemeenschappen die afhankelijk zijn van de zee, maar ook voor fabrikanten: slechts zo’n 5% van de waarde van plastic verpakkingen blijft in de economie, de rest wordt letterlijk gedumpt, wat de noodzaak van een circulaire aanpak aantoont.

Soorten zeeafval  

Wat moet worden gedaan?


De doeltreffendste manier om het probleem aan te pakken is door te voorkomen dat er meer plastic in de oceaan komt.


Wegwerpplastic vormt de grootste groep afval aan de kusten. Producten zoals plastic bestek, drinkflessen, sigarettenpeuken of wattenstaafjes zijn goed voor bijna de helft van alle zwerfvuil.

Plastics die het meest worden gevonden  

Nieuwe maatregelen

  • Er komt een totaalverbod op plastic wegwerpvoorwerpen waarvoor reeds een alternatief beschikbaar is, zoals wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en roerstaafjes. Aan de lijst werden ook vormen van plastic producten toegevoegd die afbreekbaar zijn door zuurstof, evenals fast-food doosjes gemaakt van polystyreen.

Daarnaast zijn nog een reeks andere maatregelen goedgekeurd:

  • Een toename in de verantwoordelijkheid van producenten, met name voor de tabakindustrie, om de toepassing van het principe 'de vervuiler betaalt' te versterken.

    Deze nieuwe regeling zal ook van toepassing zijn op vistuig, om ervoor te zorgen dat de producenten, en niet de vissers, de kosten dragen voor het ophalen van netten die op zee verloren zijn gegaan;

  • Inzamelingsdoelstelling van 90% tegen 2029 voor drankflessen (bijvoorbeeld via systemen voor statiegeldteruggave);

  • Een doelstelling van 25% voor gerecycled materiaal in plastic flessen tegen 2025 en 30% tegen 2030;

  • Etiketteringsvereisten voor tabaksproducten met filters, plastic bekertjes, maandverband en vochtige doekjes om gebruikers te wijzen op de juiste manier van weggooien;

  • Bewustmaking.

Wat betreft vistuig, dat goed is voor 27% van het afval in de zee, zouden producenten de kosten moeten dekken van het afvalbeheer van havenontvangstvoorzieningen. EU landen zouden ook jaarlijks mintens 50% van verloren vistuig op zee moeten verzamelen en 15% tegen 2025 moeten recycleren.