Microplastics: oorzaken, gevolgen en oplossingen 

 
 

Waar komen microplastics vandaan en wat zijn de gevolgen? Lees verder over de oplossingen die de EU ontwikkelt.

Wat zijn microplastics en waar komen ze vandaan?

Microplastics zijn kleine stukjes plastic materiaal die meestal kleiner zijn dan 5 millimeter. Ze kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën op basis van hun bron:


Primaire microplastics 
  • Primaire microplastics: komen direct terecht in het milieu als kleine deeltjes 
  • vertegenwoordigen naar schatting tussen 15-31% van de microplastics in de oceanen  
  • voornaamste bronnen: wassen van synthetische kleding (35% van de primaire microplastics) slijtage van banden (28%) opzettelijk toegevoegde microplastics in producten voor persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld microparels in gezichtsscrubs: 2%) 
Secondaire microplastics 
  • afkomstig van degradatie van grotere plastic voorwerpen, zoals plastic zakken, flessen of visnetten  
  • goed voor 69 tot 81% van de microplastics in de oceanen  

Wat zijn de gevolgen van microplastics?

Microplastics zijn in groeiende hoeveelheden te vinden in de oceaan. De VN liet in 2017 weten dat er maar liefst 51 biljoen microplastic deeltjes in de zeeën zijn, 500 keer meer dan sterren in onze Melkweg.

Microplastics die in de zee worden aangetroffen, kunnen worden ingenomen door zeedieren. Het plastic hoopt zich dan op en kan via de voedselketen in de mens terechtkomen

Ze zijn aangetroffen in voedsel en dranken, inclusief bier, honing en kraanwater. Het is niet verrassend dat plastic deeltjes recent ook zijn ontdekt in menselijke ontlasting.

Het effect op de menselijke gezondheid is tot nu toe onbekend, maar kunststoffen bevatten vaak additieven, zoals stabilisatoren of vlamvertragers, en andere mogelijk giftige chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het dier of de mens die ze inslikt.

Aan welke oplossingen werkt de EU?

In september hebben leden van het EP een strategie voor plastic goedgekeurd die tot doel heeft de recycling van plastic afval in de EU te verhogen.

Bekijk onze infografie over plastic afval en recycling in Europa.

Daarnaast riepen zij de Commissie op om voor 2020 een EU-breed verbod in te voeren op opzettelijk toegevoegde microplastics in producten zoals cosmetica en detergenten, en maatregelen te nemen om de afgifte van microplastics uit textiel, banden, verf en sigarettenpeuken tot een minimum te beperken.

In oktober steunde het Parlement een EU-verbod op bepaalde plastic producten voor eenmalig gebruik die worden aangetroffen in de zeeën en die al beschikbare, niet-plastic vervangingsproducten hebben.

In 2015 stemde het Parlement voor een beperking van plastic wegwerptassen