Verkeersveiligheid: nieuwe EU-maatregelen ter vermindering van verkeersongevallen 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Nieuwe maatregelen, zoals verplichte veiligheidskenmerken in auto's, zullen verkeersveiligheid verbeteren en ongelukken verminderen. Het Parlement stemde op 16 april in met nieuwe regels.

De EU wil verkeersveiligheid verbeteren. ©AP images/European Union-EP.  

EU-wegen zijn de veiligste ter wereld. Gemiddeld zijn er 49 verkeersongevallen per miljoen inwoners, tegenover 174 doden per miljoen wereldwijd. Verkeersdoden in de EU zijn de afgelopen twintig jaar meer dan gehalveerd, maar recente cijfers weergeven dat de daling van het sterftecijfer stagneert. Verdere inspanningen zijn daarom noodzakelijk om de verkeersveiligheid te verbeteren en levens te redden.

Bekijk onze infografiek over dodelijke ongevallen op EU-wegen voor meer informatie.


De nieuwe regels zullen geavanceerd veiligheidsapparatuur verplichten in alle nieuwe wegvoertuigen die verkocht worden in de EU. Nieuwe modellen zouden de regels vanaf vanaf mei 2022 hanteren, terwijl bestaande modellen dat vanaf mei 2024 zouden doen.


Ook doelt het voorstel er op om rekening te houden met technologische ontwikkelingen en maatschappelijke trends: een vergrijzende bevolking, het toenemende aantal fietsers en voetgangers, maar ook de nieuwe afleidingsoorzaken voor bestuurders, zoals het gebruik van elektronische apparaten tijdens het rijden.


'Intelligente snelheidsassistentie zal een bestuurder telkens feedback geven wanneer de snelheidslimiet wordt overschreden, gebaseerd op kaarten en verkeersborden,' zegt Róża Thun, het Pools EVP-lid dat verantwoordelijk is om deze nieuwe regels in het Parlement te sturen.


'We introduceren daarmee dus geen snelheidsbegrenzer, maar een intelligent systeem dat bestuurders volledig bewust maakt van wanneer ze te hard rijden. Dit zal niet alleen meer veiligheid brengen voor ons allen, maar bestuurders ook helpen om snelheidsovertredingen te voorkomen.'


Wat zal er veranderen?

Alle nieuwe voertuigen zullen rond de 30 verschillende levensreddende technologieën bevatten, waaronder:


  • Een rijhulpsysteem dat de bestuurder bewust maakt bij een overschrijding van een snelheidslimiet
  • Een aandachtswaarschuwing bij slaperigheid of onvoldoende alertheid
  • Een afleidingswaarschuwing om de aandacht bij de verkeerssituatie te houden
  • Een noodstopsignaal in de vorm van een licht dat weggebruikers achter het voertuig inlicht dat de bestuurder plots remt
  • Een omkeersysteem om botsingen met personen en voorwerpen te voorkomen met behulp van een monitor of een camera
  • Ondersteuning voor alcoholslotinstallatie waardoor alternatieve alcoholslotvoorzieningen kunnen worden gemonteerd
  • Een 'Event Data Recorder', oftewel een ongevalsdatarecorder, die gegevens spoedig voor, tijdens en onmiddellijk na een verkeersongeval registreert
  • Een bandenspanningscontrolesysteem dat de bestuurder waarschuwt wanneer er drukverlies optreedt

Voor personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen worden noodremsystemen verplicht, evenals een systeem dat de bestuurder waarschuwt bij uitvaring van de rijstrook. Deze zijn reeds verplicht voor vrachtwagens.


Vrachtwagens en bussen worden gevraagd direct-zichtfuncties te installeren die ervoor zorgen dat bestuurders kwetsbare weggebruikers vanuit de bestuurdersstoel kunnen zien zonder het gebruik van spiegels of camera’s. Waarschuwingssystemen die de directe nabijheid van fietsers en voetgangers detecteren worden ook noodzakelijk.


Verplichte veiligheidskenmerken kunnen het aantal verkeersdoden drastisch verminderen, aangezien menselijke fouten bij ongeveer 95% van alle verkeersongevallen zijn betrokken.

Volgende stappen

Voordat de regels in werking kunnen treden moeten ze goedgekeurd worden door de Raad.