Hoe kan je jezelf beschermen tegen cybercriminaliteit 

 
 
Is jouw paswoord veilig? ©Vitalii Vodolazskyi/AdobeStock  

Er is een toename van cybercriminaliteit sinds het begin van de Covid-19 pandemie, omdat mensen met kwade intenties de angsten van anderen misbruiken. Lees onze tips om jezelf te beschermen.

Met ingang van de nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, spenderen we meer tijd online, om van thuis te werken of om tijdens onze vrije tijd te surfen. In combinatie met de ongerustheid rond de crisis, krijg je vaak onveilig surfgedrag, waar cybercriminelen misbruik van maken.

Ze gebruiken ‘phishing’, installeren schadelijke software (malware) en maken gebruik van heel wat andere misdadige manieren om data te stelen en toegang te krijgen tot apparatuur, waardoor ze toegang kunnen krijgen tot bankrekeningen en gegevensbestanden van organisaties.

De meest gebruikte methodes van Covid-19 cyberaanvallen: 
  • Nepberichten of links die mensen naar criminele websites lokken of links met malware, inclusief nieuws over wondermiddelen, nepkaarten over de verspreiding van het virus, verzoeken tot donaties of emails die gezondheidsorganisaties nabootsen. 
  • Nepberichten of telefoonoproepen die beweren dat ze van Microsoft, Google Drive etc. zijn, die je logingegevens en paswoorden proberen te bemachtigen, door ‘hulp’ aan te bieden of dreigen met de opschorting van je profiel. 
  • Nepberichten over leveringen van post en pakjes die niet bestaan. 

Wat kan ik doen om mijzelf online te beschermen?

De EU dringt er bij telecombedrijven op aan om de EU-netwerken te beschermen tegen cyberaanvallen, maar ondertussen kan je deze tips volgen om veilig online te surfen.

  • Wees voorzichtig wanneer je ongewenste emails, berichten en telefoonoproepen ontvangt, vooral wanneer ze de crisis gebruiken om je onder druk te zetten om de gebruikelijke veiligheidsprocedures te omzeilen. De aanvallers weten dat het vaak gemakkelijker is om mensen te misleiden dan in te breken in complexe systemen. Onthou goed dat banken en andere wettelijke entiteiten jou nooit je paswoord vragen.

  • Beveilig je netwerk thuis. Verander het standaard paswoord voor je Wi-Fi-netwerk en maak het sterker. Beperk het aantal toestellen die verbonden zijn aan je Wi-Fi-netwerk en laat alleen vertrouwde toestellen toe.

  • Versterk je paswoorden. Gebruik lange en complexe paswoorden met nummers, letters en speciale tekens.

  • Bescherm je toestellen. Zorg ervoor dat alle systemen en programma’s up-to-date zijn en installeer antivirus software en update het regelmatig.
  • Familie en bezoek. Jouw kinderen en andere familieleden kunnen per ongeluk informatie wissen of aanpassen. Of erger, ze kunnen je toestel per ongeluk infecteren, dus laat ze de toestellen die je voor je werk gebruikt, niet gebruiken.

Europese maatregelen voor internetveiligheid


Het Europees Parlement steunt al lang de EU-maatregelen voor internetveiligheid, aangezien de betrouwbaarheid en veiligheid van netwerken en informatiesystemen en –diensten een essentiële rol in de maatschappij spelen.

EU-instellingen zoals de Europese Commissie, het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (ENISA), CERT-EU en Europol doen onverminderd speurwerk naar online gedrag met kwaad opzet en blijven voortdurend werken aan algemene waakzaamheid en de bescherming van burgers en bedrijven.