Het Parlement lanceert de Daphne Caruana Galizia journalistiekprijs 

 
 

Het Europees Parlement lanceert een journalistiekprijs als eerbetoon aan Daphne Caruana Galizia, een onderzoeksjournaliste van Malta die in 2017 vermoord werd.

Maltese onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia werd op 16 oktober 2017 door een autobom gedood  

De Daphne Caruana Galizia journalistiekprijs, werd op 16 oktober - de herdenking van haar dood - gelanceerd, en zal journalistiek van buitengewone waarde en die de EU-waarden weerspiegelt, belonen.


"De Daphne Caruana Galizia-prijs zal de essentiële rol van journalisten voor de bescherming van democratie erkennen, en het zal burgers aan het belang van persvrijheid herinneren. Deze prijs werd ingesteld om journalisten te helpen bij hun essentiële en vaak gevaarlijke werk, en om namens het Europees Parlement steun te betuigen aan onderzoeksjournalisten,” zei vicevoorzitter van het Parlement, Heidi Hautala.

€20.000 prijsgeld

De jaarlijkse prijs van €20,000 zal vanaf oktober 2021 uitgereikt worden aan journalisten of teams van journalisten die werken in de EU. De kandidaten en de uiteindelijke winnaar zullen door een onafhankelijk panel geselecteerd worden.


Wie was Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia was een Maltese journalist, blogger en anti-corruptie activiste die uitgebreid schreef over corruptie, witwaspraktijken, georganiseerde misdaad, de verkoop van staatsburgerschap en het verband tussen de Maltese regering en Panama Papers. Na intimidatie en bedreigingen, werd ze op 16 oktober 2017 door een autobom gedood.


De verontwaardiging over de manier waarop de autoriteiten omgingen met het moordonderzoek, leidde uiteindelijk tot het ontslag van premier Joseph Muscat.


Kritisch over de tekortkomingen van het onderzoek, vroegen de Europarlementsleden in december 2019 aan de Commissie om actie te ondernemen.


Het Europees Parlement is sterk voorstander van het belang van persvrijheid, en riep EU-landen via een resolutie in mei 2018 op om hiervoor voldoende overheidsfinanciering te verzekeren en pluralistische, onafhankelijke, vrije media te stimuleren. Het Parlement benadrukte dit jaar nogmaals het belang van persvrijheid in het kader van de coronapandemie.

Bekijk onze Facebook live met EP-leden over de Daphne Caruana Galizia journalistiekprijs.