Overgang naar een nieuw EU-landbouwbeleid: bescherming van het inkomen en de voedselzekerheid van landbouwers
Vertraging bij de hervorming van het landbouwbeleid heeft geen invloed op het inkomen van landbouwers. Het EP keurde in december 2020 een voorstel goed om een vlotte overgang te waarborgen.
Op 30 juni 2020 bereikten het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad overeenstemming over een voorstel tot het behoud van de belangrijkste bepalingen voor landbouwers tot eind 2022.
Vertraging bij de onderhandelingen over het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (GLB) betekent dat er een overgangsperiode nodig is om ervoor te zorgen dat landbouwers hun inkomsten niet verliezen en dat de landbouwproductie in de EU wordt veiliggesteld. Het Parlement keurde het nieuwe GLB in november 2021 goed. Het zal in januari 2023 van kracht worden.
Gemeenschappelijk landbouwbeleid
Het EU-landbouwbeleid, dat in 1962 werd gelanceerd, heeft tot doel de productiviteit in de landbouw te verbeteren, plattelandsontwikkeling te bevorderen, milieu- en klimaatproblemen aan te pakken en een eerlijk inkomen voor landbouwers te waarborgen.
Deze doelstellingen worden bereikt door middel van:
- Inkomenssteun via rechtstreekse betalingen om inkomensstabiliteit voor landbouwers te garanderen
- Betalingen voor milieuvriendelijke landbouw en instandhouding van het platteland
- Marktmaatregelen om marktcrises aan te pakken en de vraag te stimuleren
- Maatregelen voor plattelandsontwikkeling om specifieke problemen in plattelandsgebieden aan te pakken
Voor deze bepalingen, die regelmatig worden geactualiseerd, is financiering uit de langetermijnbegroting van de EU nodig. De GLB-uitgaven zijn goed voor ongeveer 34,5 % van de EU-begroting voor 2020.
Meer landbouwfeiten en -cijfers in onze infografiek.
Standpunt van het Parlement
Het Parlement wil dat deze wetgeving landbouwers voorspelbaarheid, stabiliteit en financiële continuïteit biedt, met name in het licht van de COVID-19-pandemie, die aanzienlijke gevolgen heeft gehad voor de agrovoedingssector. Met de GLB-hervorming 2023-2027 worden kleine landbouwers, jonge landbouwers en landbouwers in crisis gesteund, en klimaatvriendelijke praktijken bevorderd.