Coronavirus: tijdlijn van EU-acties in 2021 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Bekijk op onze tijdlijn hoe de EU de gevolgen van de coronapandemie in 2021 aanpakt.

Ontdek welke maatregelen de EU in 2021 neemt om vaccins en behandelingen in te zetten, de economie, werkgelegenheid, reizen en vervoer te stimuleren en partnerlanden over de hele wereld te helpen in de strijd tegen COVID-19.

U kunt ook onze coronatijdlijn 2020 bekijken.

COVID-19-tijdlijn 2021  
description: Volg de ontwikkelingen in 2021  

Voorstel voor reiscertificaat

title short description: Om het vrije verkeer in de EU tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken, stelt de Commissie een ‘digitaal groen certificaat’ voor. Met het certificaat kunnen EU-burgers bewijzen gevaccineerd te zijn, over een negatief testresultaat te beschikken of van COVID-19 te zijn hersteld.

EP-leden roepen op tot snelle maatregelen om de vaccinproductie op te voeren

title short description: De EU moet doorgaan met haar gecoördineerde inspanningen in de strijd tegen de COVID-19-pandemie en snel maatregelen nemen om de productie van vaccins op te voeren en aan de verwachtingen van burgers tegemoet te komen, aldus de EP-leden tijdens het plenair debat.

Faciliteit voor herstel en veerkracht goedgekeurd

title short description: Het Parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan de “faciliteit voor herstel en veerkracht”. Dit vlaggenschipprogramma van de EU dat deel uitmaakt van het COVID-19-herstelplan bevat 672,5 miljard EUR en biedt EU-landen steun om de economische en sociale gevolgen van de pandemie op te vangen en de EU-economieën voor te bereiden op een duurzame, digitale toekomst.

Steunmaatregelen voor de luchtvaart

title short description: Het Parlement keurt een akkoord met de lidstaten goed waardoor luchtvaartmaatschappijen slechts 50 % van hun geplande start- en landingsslots voor het zomer- en winterseizoen 2021 hoeven te gebruiken, in plaats van de 80 % die vóór de pandemie vereist was. De “use it or lose it”-regel was in maart 2020 al tijdelijk opgeschort om lege vluchten te vermijden.

Transparantie over vaccinvoorraden

title short description: Om desinformatie te voorkomen vraagt de Commissie volksgezondheid van het Parlement om transparante maandelijkse gegevens voor ieder land wat betreft het aantal toegediende vaccins en de vaccinatieschema’s.

Goedkeuring AstraZeneca-vaccin

title short description: Er wordt een voorwaardelijke vergunning afgegeven voor het door AstraZeneca ontwikkelde COVID-19-vaccin. Het is het derde vaccin dat naar aanleiding van een positieve wetenschappelijke aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt goedgekeurd.

Flexibiliteit in het kader van staatssteunregels

title short description: De Commissie neemt tijdelijke maatregelen aan waardoor de EU-landen subsidies, leningen en garanties kunnen verstrekken aan bedrijven om de economie tijdens de crisis te ondersteunen.

Moderna-vaccin goedgekeurd

title short description: Er wordt een voorwaardelijke EU-vergunning afgegeven voor het door Moderna ontwikkelde COVID-19-vaccin. Het is het tweede vaccin dat naar aanleiding van een positieve wetenschappelijke aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) wordt goedgekeurd.