Internationale Vrouwendag 2021: Vrouwen staan vooraan in de strijd tegen COVID-19 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 
Internationale Vrouwendag 2021  

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag dit jaar onderstreept het Europees Parlement de onmisbare rol van vrouwen tijdens de COVID-crisis.

Vrouwen hebben een cruciale rol in de strijd tegen de coronaviruspandemie, niet in de laatste plaats omdat er meer vrouwen dan mannen werken in de gezondheidszorg. Velen zijn ook zwaar getroffen omdat ze banen hebben die door de crisis zijn veranderd of verdwenen. Bovendien hebben de aanhoudende lockdowns geleid tot een toename van huiselijk geweld. Het Parlement roept op tot een aanpak van deze ongelijkheden.


Ontdek de impact van de pandemie op vrouwen in cijfers.


Het Parlement viert Internationale Vrouwendag tijdens de plenaire vergadering op 8 maart. Er zijn videoboodschappen van Kamala Harris, vice-president van de Verenigde Staten, en Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland.


Bekijk de plenaire vergadering live op 8 maart vanaf 17.00 uur.Vrouwen vechten tegen COVID-19


Om het bewustzijn te vergroten van situaties waarmee vrouwen tijdens de crisis worden geconfronteerd, organiseert FEMM in het teken van de Internationale Vrouwendag 2021 de interparlementaire bijeenkomst: ‘We zijn sterk: Vrouwen staan vooraan in de strijd tegen COVID-19’ op 4 maart.


EP-voorzitter David Sassoli en EC-voorzitter Ursula von der Leyen zullen het evenement openen dat zal worden georganiseerd door FEMM-voorzitter Evelyn Regner. Helena Dalli, de Europese commissaris voor gendergelijkheid en de Griekse president Ekaterini Sakelaropoulou staan ook op de gastenlijst.


In een panel over ‘Vrouwen in de frontlinie en de lessen die zijn geleerd van het crisisbeheer’ zullen vrouwelijke politieke leiders, (Euro)parlementariërs, invloedrijke gezondheidswerkers en deskundigen op het gebied van gendergelijkheid hun kennis en persoonlijke ervaringen uitwisselen met betrekking tot de empowerment van vrouwen tijdens de crisis.


Bekijk de live op donderdag 4 maart om 9.00 uur


Op 3 maart is er een seminarie voor vrouwelijke wetenschappers en verzorgers samen met onderzoekers uit de farmaceutische industrie, deskundigen op het gebied van gendergelijkheid, en maatschappelijk werkers, gezondheidsprofessionals en leden van het Europees Parlement.


Bekijk het seminarie op 3 maart vanaf 9.30 uur online.Doe mee op sociale media


Op 8 maart beantwoordt FEMM-voorzitter Evelyn Regner live op Facebook jouw vragen over de huidige stand van zaken op het gebied van gendergelijkheid in de EU en hoe de pandemie het lot van vrouwen heeft verergerd.


Bekijk de Facebook Live op 8 maart om 11.00 uur


FEMM-voorzitter Regner zal met Anja Rubik een live Instagram-discussie voeren over de seksuele en reproductieve rechten van vrouwen en het standpunt van het Europees Parlement over het de facto abortusverbod in Polen. Anja Rubik is een bekende Poolse influencer.


Bekijk de Live op 8 maart om 12.00 uur.

Volg de volgende evenementen op sociale media: 
  • #IWD2021EP 
  • #IWD2021 
  • #InternationalWomensDay