EP-leden: Stop met het illegaal uitzenden van sportevenementen 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Lees hoe de leden van het Europees Parlement piraterij van live sportuitzendingen willen stoppen.

De Commissie juridische zaken zal piraterij bestrijden. © Tero Vesalainen / Adobe Stock  

Wat is het probleem met illegale sportstreaming?

Het live uitzenden van sportevenementen is belangrijk voor de economie, omdat het een belangrijke bron van inkomsten vormt voor de organisatoren van deze evenementen. De sportevenementen die live op tv worden getoond, worden echter ook illegaal online uitgezonden door professionele websites waarvan het bedrijfsmodel is gebaseerd op advertenties en betaalde abonnementen.

80%  ; van de inkomsten van rechthebbenden komt uit uitzendrechten.

Dit schendt de eigendomsrechten en het kan ook een veiligheidsrisico vormen voor gebruikers die mogelijk worden blootgesteld aan software die hun computer beschadigt of gegevensdiefstal, waaronder creditcardfraude.

 

Sportevenementen en copyright

Sportevenementen komen op zichzelf niet in aanmerking voor auteursrechtelijke bescherming, aangezien ze volgens de EU-auteursrechtwetgeving geen "werk" zijn, ook al zijn de opnamen van een sportevenement beschermd. Sommige landen hebben specifieke regels ingevoerd voor live-uitzendingen, maar de regels zijn niet geharmoniseerd op EU-niveau.

 

Snelle aanpak van het probleem

Live sportuitzendingen hebben een beperkte economische waarde, doordat er vooral geld wordt verdiend tijdens het evenement. Dit betekent ook dat de tijdspanne voor actie tegen piraterij klein is.

 

De huidige procedures tegen piraterij via livestreaming nemen veel tijd in beslag en zijn niet direct toepasbaar, waardoor ze niet effectief zijn. De Europarlementariërs zeggen dat de beste oplossing het onmiddellijk stoppen van een ongeoorloofde uitzending is.

Rapporteur Angel Dzhambazki (ECR, Bulgarije) zei: “Piraterij van live sportevenementen is een grote uitdaging voor organisatoren van sportevenementen. Het probleem met bestaande maatregelen is dat de handhaving te laat komt. Het rapport roept de Commissie op om de bestaande wetgeving te verduidelijken en aan te passen, inclusief de mogelijkheid om bevelen uit te vaardigen om de toegang tot of verwijdering van ongeautoriseerde online-inhoud in realtime te blokkeren. "

 

Hoe Europarlementariërs illegale sportstreaming willen aanpakken

Het rapport, goedgekeurd door leden van het Europees Parlement op 19 mei 2021, roept op tot uitbreiding van de bestaande rechten op live-uitzendingen. Het dringt er bij de Europese Commissie op aan om concrete maatregelen voor te stellen die specifiek op live sportevenementen moeten worden toegepast, waardoor illegale livestreams onmiddellijk kunnen worden verwijderd of de toegang tot deze content wordt geblokkeerd zonder de legale rechtstreekse uitzending te blokkeren.

 

Het verwijderen van illegale inhoud dient onmiddellijk na ontvangst van een verzoek plaats te vinden en niet later dan 30 minuten na aanvang van het evenement. De nieuwe regels moeten gericht zijn op professionele illegale omroepen, niet op kijkers die vaak niet weten dat ze naar illegale inhoud kijken.

 

De regels mogen niet van toepassing zijn op live content of beeldmateriaal van het publiek, aangezien dit geen inbreuk maakt op rechten en een integraal onderdeel is van de fancultuur.