Telewerk, onbetaald zorgwerk en mentale gezondheid tijdens Covid-19

De cijfers bevestigen dat de toename van onbetaald zorgwerk en telewerk de werk-privé balans en de mentale gezondheid van vrouwen zwaar getroffen heeft. Bekijk de infografieken.

De Covid-19-pandemie zorgde voor meer telewerk in vele Europese landen. Tijdens 2020 - het eerste jaar van de pandemie - nam het telewerk drastisch toe.

Deze infografiek toont het percentage aan per gender in de EU tussen 2015 en 2020, en toont de EU-landen met het hoogste percentage van telewerk in 2020.
Telewerken in de EU

De landen in de EU-27 met de meeste telewerkers zijn Finland (25,1%), Luxemburg (23,1%), Ierland (21,5%), Oostenrijk (18,1%) en Nederland (17,8%). In België werkt 17,2% van thuis uit.

Meer problemen met de werk - privé balans voor vrouwen - feiten en cijfers


De verhoogde flexibiliteit en autonomie geassocieerd met telewerk veroorzaken vaak meer werk en langere werkuren, met negatieve gevolgen voor de balans tussen werk en privé. Tijdens de pandemie zorgde telewerk voor vele uitdagingen voor werknemers, om de werkuren, evenwicht tussen werk en privé, welzijn en de fysieke werkomgeving te organiseren.

Deze infografiek toont aan hoe mannen en vrouwen keken naar het werk - privé evenwicht tijdens de Covid-19-pandemie (februari/maart 2021).
Werk-privé balans

De pandemie heeft iedereen getroffen, maar de meest recente gegevens tonen aan dat vrouwen er meer onder geleden hebben dan mannen. Gegevens van februari en maart 2021 tonen aan dat 7,4% van de vrouwen en 5,7% van de mannen het moeilijker vonden om zich te concentreren op hun baan door gezinsverantwoordelijkheden. Deze getallen zijn zelfs hoger voor mensen die fulltime telewerken, met kleine kinderen thuis (27% van de vrouwen, 19% van de mannen). Niet alleen wordt het werk beïnvloedt door het gezin, maar omgekeerd heeft het werk ook een invloed op het gezinsleven. Ongeveer 31% van de vrouwen en 22% van de mannen die fulltime telewerken met kleine kinderen in huis, zei dat het werk hen tegenhield om de gewenste tijd met hun gezin te spenderen.


Een nieuwe Eurobarometerenquête benadrukte de zware impact van de pandemie op vrouwen. Vier op de tien respondenten (38%) zei dat de pandemie een negatieve impact had op het inkomen van vrouwen, maar ook op het evenwicht tussen werk en privé (44%) en de tijd die ze spenderen aan betaald werk (21%).

Gegevens tonen aan dat onbetaald werk nog steeds op de schouders van vrouwen terecht komt

Vrouwen doen nog steeds de meeste onzichtbare en onbetaalde zorgtaken, inclusief zorgen voor kinderen of oudere familieleden.

Deze infografiek toont het gemiddelde aantal uur per week dat vrouwen en mannen aan onbetaald zorgwerk wijdden tijdens de coronapandemie (februari/maart 2021) en (juni/juli 2020).
Onbetaald werk

Gemiddeld spendeerden vrouwen meer uren (11,1 in februari/maart 2021) per week om voor kinderen of kleinkinderen te zorgen dan mannen (6,1 in februari/maart 2021). Gegevens duiden op een verschil in de zorg voor oudere of gehandicapte familieleden - gemiddeld 4,2 uur voor vrouwen vergeleken met 2,9 uur per week voor mannen in februari/maart 2021. Vrouwen doen ook meer huishoudelijk werk en koken meer (14,4u/ week) vergeleken met mannen (9,4u/ week in februari/maart 2021).

De mentale gezondheid van vrouwen vaker onder druk


De coronapandemie treft vrouwen ook harder dan mannen op het vlak van mentale gezondheid. Volgens een studie van de Parlementaire commissie vrouwenrechten en genderlijkheid, heeft de druk om een evenwicht te vinden tussen werk en privé een zware tol geëist op het welzijn van vrouwen, aangezien meer vrouwen dan mannen aangeven dat ze zich door Covid-19 angstig voelen. De informele zorgtaak van vrouwen tijdens de pandemie had ook een aanzienlijke impact op hun mentale gezondheid - vrouwen meldden verhoogde angst en bezorgdheid over hun familie, welzijn en financiën. Vrouwen met jongere kinderen werden disproportioneel zwaar getroffen.

Meer artikelen over dit onderwerp