Internationale Vrouwendag - de genderaspecten van energiearmoede

Vrouwen en alleenstaande moeders worstelen meer om hun energierekeningen te betalen dan mannen. Kom meer te weten over de impact van de recente crisis van de kosten van levensonderhoud.

Twee vrouwenhanden naast een verwarming
Internationale Vrouwendag - de genderaspecten van energiearmoede

Energiearmoede is in veel delen van Europa een aanzienlijk probleem, omdat huishoudens worstelen om stijgende energiekosten te betalen. Uit Eurofound-gegevens van 2022 blijkt dat voornamelijk alleenstaande moeders en vrouwen moeite hebben hun energierekeningen te betalen vergeleken met alleenstaande mannen. Dit komt vaak door lagere gemiddelde inkomens en het vaker voorkomen van laagbetaald, deeltijds of onzeker werk. De loonkloof tussen mannen en vrouwen in de EU bedroeg in 2020 nog steeds 13% en is de afgelopen tien jaar slechts minimaal veranderd. Het betekent dat vrouwen gemiddeld 13% minder per uur verdienen dan mannen.


De crisis van de kosten van levensonderhoud heeft een negatieve invloed op de economische en sociale integratie, de gezondheid en de grondrechten van vrouwen. Het maakt het ook moeilijker voor vrouwen zonder inkomen of met een laag inkomen om misbruik en huiselijk geweld te ontvluchten van een partner van wie ze financieel afhankelijk zijn.

Carousel

Het Parlement werkt aan de oprichting van een Sociaal Klimaatfonds om ervoor te zorgen dat iedere Europeaan, vooral in kwetsbare situaties, toegang heeft tot betaalbare energie. Het fonds moet concrete maatregelen financieren om de armoede in energie en mobiliteit aan te pakken, zowel op de korte als op de langere termijn.


De commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid (FEMM) zal op 1 maart met parlementsleden uit EU-landen bijeenkomen om de Internationale Vrouwendag (8 maart) te markeren en de genderaspecten van energiearmoede te bespreken.

De bijeenkomst heeft FEMM-voorzitter Robert Biedroń als gastheer, en onder andere Katharina Habersbrunner van Women Engage for a Common Future en Juliana Whalgren, directeur van het European Anti-Poverty Network, komen aan het woord als gasten.


Je kan het evenement hier live volgen.

Meer artikelen over dit onderwerp