€150.000 voor een nier: illegale orgaanhandel 

 
 
Start van een niertransplantatie ©BELGA_EYEVINE_C.Stennett  

De vraag naar organen is hoger dan het aanbod wat een illegaal netwerk van orgaanhandel in de hand werkt. Op dinsdag 21 april organiseerden de parlementaire commissies Milieu en volksgezondheid en Mensenrechten een workshop over orgaanhandel in China. Hoewel de aandacht zich de laatste tijd op China richt, is de rest van de wereld is niet zonder schuld, zegt EP-lid Miroslav Mikolášik.

Tot één getransplanteerde nier op de tien is illegaal ontvangen en ontvangers betalen tot 160.000 Amerikaanse dollar voor een nier, zei Marta López Fraga van de Raad van Europa. De christendemocraten Peter Liese en Miroslav Mikolášik openden de workshop. De Chinese autoriteiten waren uitgenodigd ook uitgenodigd maar niet in staat om te komen.


Orgaanhandel: een internationaal probleem


Tot 1 januari 2015 werden de organen van geëxecuteerde gevangenen in China zonder hun toestemming verwijderd en getransplanteerd. "Hoewel de situatie iets is verbeterd, maakten de geheimhouding over de statistieken wat betreft doodstraf en orgaantransplantatie het tot nu toe erg moeilijk om een nauwkeurig beeld te krijgen", zei Joëlle Hivonnet van de Europese Dienst voor Extern Optreden.


Mikolášik zei "Het principe van traceerbaarheid dient te worden gerespecteerd [...] Het is belangrijk op te merken dat niet alleen naar China moet worden gekeken omdat soortgelijke beschuldigingen ook zijn opgedoken in andere landen".


Orgaanhandel komt ook voor in Zuid-Amerika, India, Pakistan en Egypte. De kopers komen uit Noord-Amerika, Saoedi-Arabië en Europa. EU-burgers reizen naar andere landen om een orgaan te ontvangen. "Veel gevallen van EU-burgers die terugkeren uit het buitenland met illegaal verkregen organen van geëxecuteerde gevangenen, worden nooit onderzocht [...] omdat artsen beweren dat ze de geheimhouding moeten respecteren," zegt Beatriz Domínguez van de Spaanse Nationale Transplantatie-Organisatie.


"We moeten ons ervan bewust zijn dat illegale orgaanhandel niet alleen een probleem vormt in China, India en Egypte, maar ook van invloed is op Europese burgers", zei Matthias Groote (S & D) en Liese voegde daaraan toe: "Het is een Europees probleem en een mensenrechtenprobleem."