EP viert zeventig jaar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 

 
 

Deel deze pagina: 

Eleanor Roosevelt met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens  

Het Europees Parlement organiseert van 19 tot 23 november een Mensenrechtenweek ter gelegenheid van de zevenstigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), aangenomen op 10 december 1948, legde voor het eerst de grondrechten en vrijheden vast voor alle mensen.

Ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum organiseert het Europees Parlement een week met evenementen, waaronder een conferentie in Brussel op dinsdag 20 november. Deze brengt vertegenwoordigers van over de hele wereld samen om kwesties zoals de verdediging van mensenrechten in een digitale wereld, de verdediging van minderheden en het opvolgen van mensenrechten te bespreken.

Bescherming van de grondrechten in de EU
Als onderdeel van de week houden parlementaire commissies hoorzittingen over de rol van regeringen, instellingen en het maatschappelijk middenveld bij het versterken van de eerbiediging van de grondrechten - waaronder de rechten van kinderen - in de EU. Op 19 november bespreekt de commissie Burgerlijke vrijheden een nieuw verslag over de grondrechten waarin de rechten van migranten, mensen uit de LHBT-gemeenschap en van personen met een handicap, evenals de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in de EU worden besproken.

Verdediging van mensenrechten buiten de EU
De commissies zullen ook kijken naar de integratie van mensenrechten in de ontwikkelingshulp van de EU en de handelssamenwerking met derde landen.

Verder worden in het Parlement de hele week films vertoond met verhalen van mensenrechtenverdedigers wereldwijd.

Het parlement benadrukte zijn inzet voor de verdediging van de mensenrechten in de wereld door in oktober aan te kondigen dat de Sacharovprijs 2018 voor de vrijheid van denken aan de gevangen Oekraïense filmregisseur Oleg Sentsov wordt toegekend.