Doodstraf: belangrijke feiten over de situatie in Europa en de rest van de wereld 

 
 

Deel deze pagina: 

Het Parlement dringt aan op wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Ontdek de feiten, cijfers en hoe het Parlement zich ertegen verzet in onze infografieken.

Lees meer over de doodstraf in de wereld in onze infografiek.  

Doodstraf: feiten en cijfers

In 2017 hadden 142 landen de doodstraf bij wet of in de praktijk afgeschaft, wat inhoudt dat 56 landen nog steeds de doodstraf hanteerden. Minstens 993 executies werden geregistreerd in 23 landen (met uitzondering van China, waar duizenden executies worden verondersteld te zijn uitgevoerd), met meer dan 20.000 mensen in de dodencel.


Ongeveer 84% van alle geregistreerde executies in 2017 werden uitgevoerd in vier landen: Iran, Saoedi-Arabië, Irak en Pakistan. Cijfers voor China zijn onbekend omdat deze gegevens daar staatsgeheim zijn. (Bron: Amnesty International)


Azië, de Arabische wereld en de Verenigde Staten bieden sterke weerstand tegen de afschaffing van de doodstraf. Echter heeft viervijfde van de 55 Afrikaanse landen de doodstraf inmiddels afgeschaft of een moratorium ingesteld.

Infographic over de afschaffing van de doodstraf per EU-land.  

Hoe de EU de doodstraf bestrijdt

De EU is de grootste sponsor in de strijd tegen de doodstraf wereldwijd. Alle EU-landen hebben de doodstraf afgeschaft in overeenkomst met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.


De EU strijdt op verschillende manieren tegen de afschaffing van de doodstraf:


  • Handel in goederen die gebruikt kunnen worden voor foltering en executie is verboden
  • Handelsbeleid wordt gebruikt ter naleving van mensenrechten en om deze te bevorderen
  • Maatschappelijke organisaties in landen die de doodstraf hanteren, worden ondersteund zodat zij het bewustzijn van de kwestie kunnen vergroten en de situatie kunnen bewaken en documenteren
  • Als vaste waarnemer bij de VN is de EU een voorstander van alle maatregelen om de doodstraf af te schaffen

Daarnaast neemt het Europees Parlement resoluties aan en organiseert het debatten waarin de acties van landen die de doodstraf nog steeds hanteren, worden veroordeeld. Een resolutie over de doodstaf uit 2015 veroordeelt het gebruik van de doodstraf om opposities te onderdrukken, of omwille van religieus geloof, homoseksualiteit of overspel.


Wit-Rusland is het enige land in Europa dat executies blijft uitvoeren. Rusland heeft een moratorium ingesteld.

De EU is tegen de doodstraf