EU-India: samenwerking op het gebied van handel tot klimaat stimuleren

De samenwerking tussen de EU en India is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Ontdek hoe deze nog verder verbeterd kan worden.

EU-India: samenwerking op het gebied van handel tot klimaat stimuleren
Zonsondergang vlakbij de presidentiële residentie, Rashtrapati Bhavan, New Delhi, India. © AdobeStock / KT759

De twee wereldmachten zoeken naar manieren om hun band te versterken. In juni hebben de EU en India de onderhandelingen over een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst hervat, in de hoop die tegen eind 2023 af te ronden. Tijdens de plenaire zitting van 4-7 juli in Straatsburg heeft het Parlement een verslag goedgekeurd over hoe een toekomstige samenwerking tussen de EU en India op het gebied van handel en investeringen eruit moet zien.

Het verslag spoort de onderhandelaars aan oplossingen te vinden voor reeds lang bestaande markttoegangsproblemen in sectoren zoals auto's, landbouw en farmaceutische producten. Ze mogen echter geen compromissen sluiten over de inhoud om snel een akkoord te bereiken.


 

Waarom is er behoefte aan een nauwere relatie tussen de EU en India?

Als de twee grootste democratieën ter wereld delen de EU en India veel van dezelfde normen en waarden, en staan ze voor dezelfde uitdagingen, zoals klimaatverandering. Deze samenwerking moet echter nog zijn volle potentieel bereiken volgens het rapport. Op dit moment is er behoefte aan een nauwere samenwerking tussen de EU en India om de gevolgen voor de voedselzekerheid door de aanhoudende oorlog van Rusland in Oekraïne aan te pakken.

 

Wat is er al?

De EU en India hebben in 2004 een strategisch partnerschap ondertekend, gebaseerd op gedeelde waarden en een verbintenis tot een op regels gebaseerde wereldorde waarin multilateralisme centraal staat. De handelsbesprekingen gingen oorspronkelijk in 2007 van start, maar werden sinds 2013 stilgelegd. In 2020 hebben de EU en India een routekaart voor 2025 voor het strategisch partnerschap goedgekeurd.  Vorig jaar heeft het Parlement een verslag aangenomen waarin de EU en India worden opgeroepen samen te werken om de geopolitieke uitdagingen aan te pakken.

 

Economische betrekkingen tussen de EU en India

India is een van 's werelds grootste en snelst groeiende economieën. Vóór de COVID-19-pandemie steeg het bruto binnenlands product met ongeveer 6 procent per jaar.

De EU is de derde grootste handelspartner van India en belangrijkste buitenlandse investeerder, terwijl India de negende handelspartner van de EU is, en in 2021 verantwoordelijk was voor minder dan 2,1% van zijn totale handel in goederen.

Bekijk meer feiten en cijfers over de positie van de EU in de wereldhandel.

Nauwere banden hebben al bijgedragen tot meer handel en investeringen tussen de twee partners. De handel tussen de EU en India is tussen 2009 en 2019 bijvoorbeeld met 70% gestegen, terwijl het aandeel van de EU in de instroom van buitenlandse investeringen in dezelfde periode is gestegen van 8% naar 18%.

Ongeveer 4.500 Europese bedrijven zijn actief in India, die direct en indirect zorgen voor 6 miljoen banen.

Lees meer over handelsovereenkomsten van de EU.

Strijd tegen klimaatverandering

De EU en India, de op twee en vier na grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld, delen een gemeenschappelijk belang bij het bestrijden van klimaatverandering en het vergemakkelijken van de overgang naar een duurzame economie.

 

Het promoten van democratie en mensenrechten

Als 's werelds grootste democratieën kunnen de EU en India bijdragen aan de bevordering van mensenrechten, democratie en gendergelijkheid. 

Het rapport "betreurt" echter de terughoudendheid van India om de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne te veroordelen en benadrukt hoe belangrijk het is dat democratieën samenwerken en op één lijn zitten wat betreft kernpunten zoals fundamentele waarden.

 

Meer over de buitenlandse betrekkingen van de EU


Meer artikelen over dit onderwerp