Afghanistan: EP-leden bespreken de volgende stappen  

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 
Een groep Afghanen wacht op de tarmac nadat ze uit de eerste Spaanse Air Force Airbus A400M stapten © Belen Diaz / AFP  

Mensen die gevaar lopen na de machtsovername van de Taliban in Afghanistan moeten hulp krijgen, zeiden EP-leden in een debat over de toekomst van het land.

Tijdens het debat op 14 september benadrukten de Europarlementsleden de noodzaak dat de EU mensen moet helpen om het land veilig te verlaten in de nasleep van de terugkeer en de machtsovername van de Taliban. “Voor alle mensen die de Taliban in het vizier hebben - activisten, voorstanders van vrouwenrechten, leerkrachten, ambtenaren of journalisten - moeten we zorgen dat ze naar ons kunnen komen”, zei Michael Gahler (EVP, Duitsland). Hij zei ook dat buurlanden steun moeten krijgen bij het opvangen van vluchtelingen.


Iratxe García Pérez (S&D, Spanje) zei dat het belangrijk was om het land te stabiliseren en de rechten van de Afghanen te beschermen. “We hebben een centrum opgericht in Madrid om de mensen te helpen die in Afghanistan met ons gewerkt hebben en ook hun families. We hebben meer gelijkaardige initiatieven nodig en moeten behoorlijke humanitaire hulp oprichten met steun van de External Action Service (Europese dienst voor extern optreden), zodat de duizenden mensen die nog steeds in Afghanistan zijn, de nodige visums krijgen en het land veilig kunnen verlaten.”


Mick Wallace (Linkse fractie/Ierland) betreurde het feit dat de strijd tegen terrorisme geleid heeft tot de dood of gedwongen migratie van onschuldige mensen. “Europa moet na het veroorzaken van deze puinhoop de mensen die proberen te vluchten nu voldoende bescherming bieden.”


“Wat we in Afghanistan gezien hebben is ongetwijfeld een drama voor de Afghanen, een terugslag voor het Westen en een mogelijke game-changer voor internationale betrekkingen”, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell. “Om enige kans te hebben om de gebeurtenissen te beïnvloeden, hebben we geen andere optie dan het gesprek met de Taliban aan te gaan”, voegde hij eraan toe. Hij lichtte wel toe dat engagement geen erkenning is.

Enkele sprekers tijdens het debat  

Andere EP-leden zeiden dat het doel niet alleen is om mensen het land uit te helpen, maar ook om te zorgen voor zij die achterblijven. “We moeten het leven veiligstellen van die Afghanen die voor verandering zorgen en van de burgerrechtenactivisten, en we moeten de miljoenen mensen redden die oog in oog staan met armoede en hongersnood”, zei Petras Auštrevičius (Renew, Litouwen). "Afghanistan zou niet onder de leiding mogen zijn van radicale mullahs, maar van opgeleide, vrijdenkende leiders die streven naar het algemene welzijn van de Afghanen.”


Jérôme Rivière (ID, Frankrijk) keek niet alleen naar Afghanistan, maar ook naar de impact op de EU. “Lidstaten moeten zichzelf en hun bevolking beschermen. Europeanen zouden niet opnieuw mogen blootgesteld worden aan meer migratie, zoals na het Syrische conflict. Ik ben net zoals jullie bezorgd over het lot van burgers en vrouwen in Afghanistan, en ik wil de Islamisten niet aan de macht zien, maar ik weiger weer een nieuwe migratiegolf.”


Tineke Strik (Groenen/EVA, Nederland) stelde voor dat het tijd wordt om hiervan te leren en een sterker en efficiënter buitenlands beleid te creëren. “De Afghanen staan voor een enorme humanitaire ramp, met een tekort aan voedsel, water en andere basisbehoeften. Zij rekenen op ons. Laten we daarom alles doen wat we kunnen om ze tegen de terreur van de Taliban te beschermen”, zei ze, en eiste EU-gecoördineerde evacuaties, humanitaire visums en toegang tot ontwikkelingshulp. “Help de mensen en vermijd enige vorm van erkenning van de Taliban zolang mensenrechten op het spel staan”, zei ze.


Anna Fotyga (ECH, Polen) riep op tot een multilaterale, internationale aanpak voor Afghanistan, zoals 20 jaar geleden: “Ik denk dat multilateralisme de manier is om dit probleem op te lossen. (...) Wat we nu nodig hebben is een zo breed mogelijk spectrum aan interventies en een concrete strategie voor Afghanistan.”