Europarlementslid McAllister: We zullen Oekraïne steunen zolang het nodig is

De oorlog in Oekraïne herinnert ons aan de donkerste hoofdstukken van de Europese geschiedenis, zegt de voorzitter van de parlementaire commissie buitenlandse zaken.

Interview with David McAllister
David McAllister

David McAllister (EVP, Duitsland) is voorzitter van de Parlementaire commissie buitenlandse zaken (AFET). Bekijk het volledige interview op ons YouTube-kanaal (in het Engels) over een mogelijk internationaal tribunaal, de beslissing om tanks naar Oekraïne te sturen en de mogelijkheid van een staakt-het-vuren, één jaar na het begin van de Russische oorlog in Oekraïne, en lees hieronder enkele fragmenten.

De oorlog is nu bijna een jaar bezig. Dacht je dat het zo lang zou duren?

Ik denk dat ieder van ons op 24 februari volledig geshockeerd was toen de echte Russische invasie van Oekraïne begon, of zoals de mensen in Oekraïne zouden zeggen "de tweede fase van de oorlog", die in 2014 begon. Ik denk dat niemand dit had kunnen voorspellen. Wat we hebben gezien is dat de Oekraïners enorm moedig zijn geweest door hun land, hun vrijheid en hun vrijheid te verdedigen. Ze verdedigen niet alleen hun eigen land, maar ook de Europese waarden.

Hoe zou u zeggen dat deze oorlog de wereldwijde geopolitiek en Europa in het bijzonder heeft veranderd?

Er is weer oorlog op ons continent. Dit is een militaire escalatie, een volwaardige oorlog, die veel mensen als onvoorstelbaar zouden hebben beschouwd. Dit is niet alleen een oorlog van het grootste land van Europa, de Russische Federatie, tegen het op één na grootste land in grootte, Oekraïne, dit is ... een brutale, gewelddadige aanval tegen de Europese vrede en veiligheid. Wij moeten de acties van de Russische Federatie en van de heer Poetin, die een dictator is en aan het hoofd staat van een terroristisch regime, heel duidelijk veroordelen.

Zou u zeggen dat de Europese Unie naïef was over Rusland en Poetin?

Terugkijkend weet je altijd wat er beter had gekund. Ik denk dat we de afgelopen jaren hebben gezien dat sommige van onze lidstaten te afhankelijk waren van de Russische energie-import. Dit is inmiddels rechtgezet. De illegale annexatie van de Krim in 2014 had een waarschuwing moeten zijn dat de man in het Kremlin een plan heeft, en dit plan is de afgelopen 10-15 jaar via een aantal interviews en toespraken aangekondigd. De heer Poetin en zijn entourage hebben dit "belangenconcept" uit de 19e of 20e eeuw, dat alles wat tot 1917 het Russische rijk of tot 1991-92 de Sovjet-Unie behoorde, duidelijk in de Russische invloedssfeer ligt. Dat is volstrekt bizar. Als we Oekraïne nu steunen, gaat het er daarom ook om de Russische dictator een duidelijk signaal te geven dat dit niet meer mag gebeuren.

Het Parlement heeft gevraagd om een tribunaal voor oorlogsmisdaden om de acties van Rusland in Oekraïne te vervolgen. Wat is er nodig om zo'n tribunaal tot stand te brengen?

Wat we in Oekraïne hebben gezien, doet ons denken aan de donkerste hoofdstukken van de Europese geschiedenis. We hebben schandalige oorlogsmisdaden gezien. Het is zo schokkend wat de Russische strijdkrachten hebben gedaan - burgers doden, vrouwen verkrachten, onschuldige mensen martelen. Dit zijn oorlogsmisdaden en de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn oorlogsmisdadigers. Voor oorlogsmisdadigers is er uiteindelijk maar één plek: voor een internationaal oorlogstribunaal ter verantwoording worden geroepen. Daarom is het Europees Parlement, net als veel nationale parlementen, een groot voorstander van een speciaal tribunaal voor de oorlogsmisdaden van de Russische troepen in Oekraïne. Het is heel belangrijk dat we alle oorlogsmisdaden zorgvuldig documenteren... Ik hoop dat de heer Poetin en anderen op een dag ter verantwoording worden geroepen.

De Europeanen steunen Oekraïne nog steeds, maar ze maken zich steeds meer zorgen over de gevolgen voor hun dagelijks leven, vooral over de stijging van de energieprijzen. Hoe lang kan de EU Oekraïne nog blijven steunen?

Natuurlijk raakt deze oorlog de burgers in de EU: de stijgende energieprijzen die u noemde, het inflatiepercentage en andere zaken, maar vergeleken met de last die het dappere Oekraïense volk draagt, met miljoenen moeders en kinderen die gedwongen worden het land te verlaten, waar mannen aan het front moeten vechten tegen de Russische indringers... Vergeleken met Oekraïne is het een vrij zachte last die we moeten dragen. Het is opmerkelijk hoe groot de eenheid onder de westerse samenlevingen is. Mijn indruk is dat de EU-burgers heel goed weten dat als de Russische dictator in Oekraïne slaagt, het daar niet bij blijft. Hij heeft aangekondigd dat hij zich op andere landen zal richten. Denk aan Moldavië of Georgië - twee landen die een pro-Europees, Euro-Atlantisch integratiebeleid "durfden" te voeren. De Russische federatie is een gevaarlijk land. Het is een gevaarlijk regime. Het is een zwaar bewapende nucleaire macht. Onze grote uitdaging is hoe we de Russische Federatie moeten aanpakken zolang iemand als de heer Poetin verantwoordelijk is in het Kremlin. Dat wordt de grote uitdaging en daarom moeten we verenigd blijven.

Dus de steun gaat door zolang het duurt?

We zullen Oekraïne steunen zolang dat nodig is. En uiteindelijk zal de oorlog eindigen. Om een oorlog te beëindigen, zijn onderhandelingen over een staakt-het-vuren de eerste stap. De Russische Federatie heeft het over de noodzaak van vrede en een staakt-het-vuren en stuurt vervolgens steeds meer troepen naar de frontlinie. Ze beschieten Oekraïense steden. Ze vallen civiele infrastructuur aan. Ik begrijp heel goed dat de Oekraïense leiders de Russische leiders niet vertrouwen. Daarom zullen wij Oekraïne blijven steunen in hun verdediging tegen deze barbaarse aanvalsoorlog van de Russische Federatie. En als de voorwaarden er zijn, dan kan er een staakt-het-vuren komen, en dan kan dit leiden tot vrede. Ik bid dat er vrede komt, maar het moet een vrede zijn die niet door Rusland wordt gedicteerd.