Hoe de EU Oekraïne steunt in 2023 

Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 

Bekijk onze tijdlijn voor een overzicht van hoe de EU en het Europees Parlement Oekraïne in 2023 steunen.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky sprak op 9 februari het Europees Parlement toe, voor een bijzondere ontmoeting met EU-leiders.  

De tijdlijn is in omgekeerd chronologische volgorde, wat betekent dat de meest recente gebeurtenis bovenaan staat en de oudste onderaan.

Bekijk hoe de EU en het Europees Parlement Oekraïne steunen in 2022.

EU-steun voor Oekraïne  
description: Hoe de EU en het Europees Parlement Oekraïne blijven steunen in 2023.  

Eerste intercommissievergadering tussen het Europees Parlement en de Oekraïense Verkhovna Rada

title short description: De voorzitters van de commissies van het Europees Parlement en de Verkhovna Rada van Oekraïne komen bijeen voor de eerste intercommissievergadering om de weg te bespreken die Oekraïne nog te gaan heeft met betrekking tot hun toetreding tot de EU, en om hun solidariteit met Kiev te tonen.

Voorzitter Metsola keert terug naar Oekraïne

title short description: Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, bezocht Oekraïne voor de tweede keer binnen een jaar en had gesprekken met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, parlementsvoorzitter Ruslan Stefanchuk en procureur-generaal Andriy Kostin. Zij woonde de conferentie United for Justice in Lviv bij, waar werd besproken hoe daders van wreedheden tegen Oekraïners aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Geef Oekraïne zolang als nodig militaire hulp, zeggen Europarlementariërs

title short description: De EP-leden vragen om serieus te overwegen gevechtsvliegtuigen, helikopters, passende raketsystemen en een aanzienlijke toename van munitie aan Oekraïne te leveren.

EU stelt 10e sanctiepakket voor

title short description: Als deel van een 10e sanctiepakket stelt de EU verdere exportverboden voor ter waarde van meer dan €11 miljard om de Russische economie te ontdoen van kritieke technologie en goederen. De verboden richten zich voornamelijk op industriële goederen die Rusland nodig heeft, zoals elektronica, gespecialiseerde voertuigen, machineonderdelen, reserveonderdelen voor vrachtwagens en straalmotoren. Ook goederen voor de bouwsector die voor het Russische leger bestemd kunnen zijn, zijn inbegrepen.

Letse president aan EP-leden: Europa moet aan de goede kant van de geschiedenis staan

title short description: De Letse president Egils Levits roept Europa op de politieke wil te vinden om Rusland voor zijn misdaden te veroordelen en Oekraïne een toekomst in Europa te geven.

Zelensky spreekt het Europees Parlement toe

title short description: De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt het Europees Parlement toe tijdens een buitengewone plenaire vergadering in Brussel. "Deze totale oorlog die nu door Rusland wordt gevoerd - het is niet alleen voor territorium[...] Na de Europese manier van leven in Oekraïne willen ze de Europese manier van leven als zodanig vernietigen,” zei hij tegen de EP-leden. Daarna richt hij zich tot de leiders van de EU-top.

Europarlementariërs zeggen dat het werk aan de toekomst van Oekraïne nu moet beginnen

title short description: In de aanloop naar de EU-Oekraïne-top op 3 februari herbevestigen de EP-leden hun inzet voor het EU-lidmaatschap van Oekraïne en herhalen zij de noodzaak van een op verdiensten gebaseerd toetredingsproces.

Oorlog in Oekraïne: Europarlementariërs dringen aan op speciaal tribunaal om Russische misdaden te veroordelen

title short description: De EP-leden eisen dat de Russische politieke en militaire leiders verantwoordelijk worden gehouden voor de misdaad van agressie tegen Oekraïne.

Europarlementariërs roepen op tot een strengere reactie op Russische bedreigingen tegen Europese veiligheid

title short description: De EU en de lidstaten moeten hun militaire, politieke en humanitaire bijstand aan Oekraïne opvoeren en hun verdediging versterken tegen de Russische bedreigingen tegen de Europese veiligheid, aldus de EP-leden in hun jaarlijkse verslag over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid.