Parlement maakt eind aan ontvinnen van haaien 

Persbericht 
 
 

In een stemming donderdag schrapten Europarlementariërs een maas in de Europese wetgeving die er toe leidde dat er nog steeds veel haaien werden ontvind aan boord van schepen. De wettelijke uitzondering verplichtte vissers weliswaar de lichamen aan boord van hun schip te houden, maar zij mochten de romp en vinnen wel in verschillende havens binnenbrengen. Hierdoor was het bijna ondoenlijk om te controleren of haaien aan boord waren ontvind en of de karkassen al dan niet overboord waren gegooid.

De wetgeving uit 2003 verbiedt het afsnijden van haaienvinnen aan boord van vaartuigen. In de stemming op donderdag werden de uitzonderingen op deze wetgeving geschrapt. De uitzonderingen bestonden uit speciale vergunningen om vinnen toch op zee te mogen verwijderen. Vanaf nu moeten vissersboten aanmeren met haaien waar de vinnen nog op "natuurlijk wijze" aan vastzitten.


Rapporteur Maria do Céu Patrão Neves (EPP, PT) wilde de uitzondering behouden, maar de reikwijdte ervan beperken. Zij stelde voor alleen vriesschepen voor de visserij toe te staan haaien op zee te ontvinnen en hen te verplichten in dezelfde haven aan land te gaan met zowel de vinnen als de rompen.


Veel haaiensoorten zijn kwetsbaar voor overbevissing. De laatste jaren zijn de haaienpopulaties over het algemeen overbevist en ernstig bedreigd als gevolg van een dramatische toename van de vraag naar haaienproducten, vooral vinnen. De meest speciale vergunningen zijn tot op heden uitgegeven in Spanje en Portugal.