Parlement stemt over hervormingspakket om banken in EU te versterken 

Persbericht 
 
 
©Belga/MaxPPP/C.Zachariasen  

Vanaf 1 januari 2014 zullen banken in de EU stabieler en weerbaarder zijn. Het Parlement heeft dinsdag bestaande regels aangescherpt, waardoor bankiersbonussen worden ingeperkt om risicovol speculeren in te tomen, banken over meer solide kapitaalbuffers moeten beschikken en het toezicht wordt verstevigd. Dit hervormingspakket, het uitgebreidste tot nu toe, moet ook de groei aanzwengelen, door het banken makkelijker te maken om leningen te verstrekken aan kleine ondernemingen.

"Deze nieuwe regelgeving voor alle 8.200 banken in de EU vormt het fundament waarop de Europese bankenunie moet worden gebouwd. Het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme zal het dak zijn. Nu moeten we de muren toevoegen: het kader voor de afwikkeling van banken en de depositogarantieregeling. Als wetgevers reguleren we geen salarissen, maar de inperking van bankiersbonussen zal de bankcultuur eerlijker en transparanter maken", zei Othmar Karas (EPP, AT), de Europarlementariër die het hervormingspakket door het Parlement had geloodst.


Bankiersbonussen


Om het nemen van onverantwoorde risico's tegen te gaan, wordt de 'salaris-bonus-ratio' beperkt tot 1:1. Dat kan tot een maximum van 1:2 worden opgetrokken, als 66% van de aandeelhouders, die de helft van de aandelen bezitten, daarmee akkoord gaan, of als - zonder quorum - 75% van de stemmen wordt gehaald.


Om bankiers aan te moedigen rekening te houden met lange termijngevolgen, mag minstens 25% van bonussen die meer dan 100% van het salaris bedragen, pas ten minste na vijf jaar worden uitgekeerd.


Kapitaaleisen en buffers


Als buffer voor moeilijke tijden zullen EU banken minimaal 8% van hun kapitaal apart moeten zetten, waarvan meer dan de helft Tier 1 (de hoogste kwaliteit en het laagste risico) moet zijn. Nu bedraagt die eis voor Tier 1 kapitaal nog 2%. Dat kapitaal moet voldoende liquide zijn, en dus in cash kunnen worden omgezet om spaarders en schuldeisers in geval van nood te betalen.


Banken zullen een over een "kapitaalinstandhoudingsbuffer" moeten beschikken om verliezen op te vangen en hun kapitaal te beschermen. Daarnaast moeten ze met een "anticyclische buffer" ervoor zorgen dat ze in tijden van groei genoeg kapitaal aanleggen, zodat ze in slechte economische tijden leningen kunnen blijven verstrekken aan bedrijven en huishoudens.


Lenen aan de reële economie


Om kredietverstrekking aan middelgrote en kleine ondernemingen te stimuleren, wordt het risico dat banken aan deze leningen moeten toekennen, verlaagd. Daardoor hoeven banken minder kapitaal opzij te zetten, zodat weer meer leningen kunnen worden verschaft.


Openbaarmaking en toezicht


Bank zullen winsten, betaalde belastingen en ontvangen subsidies per land openbaar moeten maken. Hetzelfde geldt voor hun omzet en het aantal werknemers. Vanaf 2014 moeten ze deze gegevens aan de Commissie meedelen en vanaf 2015 moeten ze ze publiek bekend maken.


De banken zullen onder het toezicht staan van nationale instanties, in samenwerking met de Europese Bankenautoriteit.


Verordening en richtlijn


Het pakket bestaat uit een verordening kapitaaleisen (CRR) en een vierde editie van de richtlijn kapitaaleisen (CRD IV).


De verordening introduceert de eerste reeks prudentiële regels voor banken in de EU. De voorschriften zijn rechtstreeks van toepassing op alle banken in de EU lidstaten en moeten ervoor zorgen dat de internationale normen voor bankkapitaal van Basel III in de hele EU in acht worden genomen.


De richtlijn biedt de lidstaten enige mate van flexibiliteit, zoals het recht om van hun banken te vragen meer kapitaal opzij te zetten, dan door de wetgeving wordt opgelegd. Daarmee zouden deze bijvoorbeeld een plotse prijscrash op de huizenmarkt beter kunnen opvangen.


De verordening is met 595 stemmen vóór, 40 tegen, en 76 onthoudingen aangenomen en de richtlijn met 608 stemmen vóór, 33 tegen en 67 onthoudingen.


Volgende stappen


De nieuwe regels moeten nog formeel door de Raad van ministers worden aangenomen om op 1 januari 2014 van kracht te gaan.