EP wil Europees toezicht op nationale mediawetgeving  

Persbericht 
 
 
©Belga/APA/B.Gindl  

Wijzigingen in mediawetten die het voor overheden makkelijker maken zich te bemoeien met de media in hun land, moeten jaarlijks op Europees niveau worden gecontroleerd. Dit staat in een resolutie waarover het Parlement dinsdag heeft gestemd. Om mediavrijheid en pluralisme te waarborgen, moet de richtlijn audiovisuele mediadiensten worden herzien en werkomstandigheden van journalisten worden verbeterd.

Er moet toezicht komen op mediavrijheid en pluralisme en de hier uit voortkomende conclusies moeten worden gepubliceerd in jaarverslagen met daaraan gekoppelde actieplannen. Dit staat in de resolutie die is opgesteld door Renate Weber (ALDE, RO). De Europese Commissie, het Agentschap voor grondrechten, en/of het Centrum voor pluriformiteit en vrijheid van de media van het Europees Universitair Instituut (EUI), zal deze taak op zich moeten nemen.


Het beschermen van journalisten tegen dreigingen


Het Parlement wil de onafhankelijkheid van journalisten beschermen tegen druk van uitgevers, media-eigenaren, politieke- en economische lobbies. Voor redacteuren en journalisten moeten er redactiehandvesten of gedragscodes worden opgesteld, omdat deze belangrijk zijn voor de redactionele onafhankelijkheid. Hiermee wordt voorkomen dat eigenaren, regeringen of externe belanghebbenden zich met de inhoud van het nieuws bemoeien, stelt de tekst.


EP-leden willen dat lidstatenonderzoeksjournalistiek ondersteunen omdat deze vorm van journalistiek een democratische functie vervult en in sommige gevallen misstanden of strafbare feiten onthult. Ook ethische journalistiek moet worden bevorderd in de EU.


Herzien van de richtlijn Audiovisuele mediadiensten


De richtlijn Audiovisuele mediadiensten moet worden aangevuld met minimumnormen voor de bescherming van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting en informatie, mediavrijheid en pluralisme, stelt de tekst.


De herziene richtlijn moet ook regels over de transparantie van media-eigendom, mediaconcentratie en belangenconflicten waarborgen. Deze regels zijn van belang om eerlijke toegang tot verschillende politieke spelers, meningen en standpunten te waarborgen, "vooral bij verkiezingen en referenda", zeggen Europarlementsleden.


Zelfstandigheid van directeuren van publieke omroepen


Directeuren van publieke media, directies, raden van bestuur en regelgevende instanties moeten worden geselecteerd op basis van hun verdiensten en ervaring, niet op basis van politieke of partijdige criteria, zegt het Parlement dat er bij de lidstaten op aandringt om deze instanties te vrijwaren van politieke bemoeienis.


Precaire arbeidsomstandigheden


Het Parlement vraagt de Europese Commissie om te bestuderen hoe de crisis en de daaruit voortvloeiende bestaansonzekerheid de journalistieke gemeenschap beïnvloedt. Er moet dan vooral gekeken worden naar de schadelijke invloed op de mediavrijheid.


De resolutie is aangenomen met 539 stemmen voor, 70 tegen en 78 onthoudingen.