Europees Parlement lanceert informatiecampagne verkiezingen 2014  

Persbericht 
 
 
ACT, REACT, IMPACT information campaign banners outside the EP on EE2014  

Het officiële aftellen naar de Europese verkiezingen van 2014 is begonnen met de lancering van de informatiecampagne door het Europees Parlement. De campagne gaat door tot het moment - na de verkiezingen - dat het vers gekozen Parlement op haar beurt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie heeft verkozen.


De enige manier om het Europese besluitvormingsproces te beïnvloeden is via het Parlement" benadrukt Anna Podimata (S&D, EL), een van de twee vicevoorzitters die namens het EP belast zijn met communicatie. "Er heerst een algemeen gevoel dat Europese besluitvorming tijdens de crisis legitimiteit ontbeerde. Burgers, Europese kiezers, kunnen bepalen hoe het politieke landschap in het EP er uit komt te zien en welke richting het op zal gaan met wetgeving, beleid en de grote vraagstukken die ons de komende vijf jaar te wachten staan".

 "Het Europees Parlement is waar de burger zich vertegenwoordigd ziet. Wij zijn de stem van die burgers in het Europese besluitvormingsproces", stelt Othmar Karas (EVP, AT), de andere vicevoorzitter belast met communicatie. "Maar deze keer is het anders. Deze campagne richt zich niet alleen op de verkiezingen van 22-25 mei 2014, maar ook op de periode daarna waarin het Parlement de voorzitter van de Europese Commissie kiest en de politieke agenda van die nieuwe Commissie goedkeurt".

 De meeste wetgeving tegenwoordig ontstaat op EU niveau, waardoor het Parlement in ieder geval even belangrijk is als nationale parlementen. Daarom is het zo belangrijk dat burgers weten wat er in "Brussel" (of Straatsburg) speelt en hoe die besluiten beïnvloed kunnen worden.

 De campagne bestaat uit vier fases. De eerste fase start nu met de presentatie van de slogan ACT.REACT.IMPACT. In deze fase worden de nieuwe bevoegdheden van het Parlement uitgelegd en hoe deze het dagelijks leven van Europese burgers beïnvloeden.

 Fase twee, van oktober tot februari 2014, brengt vijf cruciale thema's over het voetlicht: de economie, banen, kwaliteit van leven, geld en de EU in de wereld. Dit gebeurt tijdens een serie interactieve evenementen in Europese steden.

 Fase drie, de eigenlijke verkiezingscampagne, start in februari. Deze richt zich op de verkiezingsdata van 22-25 mei. Deze data worden aan het verkiezingslogo toegevoegd als de verkiezingen naderen.

 Na de verkiezingen begint de laatste fase waarin het nieuw gekozen Parlement de nieuwe Commissievoorzitter kiest en de nieuwe Commissie inaugureert.

 De slogan ACT.REACT.IMPACT benadrukt dat Europese kiezers macht kunnen uitoefenen via het stembiljet, en zo de toekomstige staat van de Europese Unie kunnen meebepalen.