EP wil strengere regels zoekmachines, aandacht voor de cloud 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 

Het Parlement heeft donderdag in een resolutie EU lidstaten en de Europese Commissie opgeroepen om de weg vrij te maken voor een gemeenschappelijke digitale markt. Parlementariërs willen daarnaast dat de mededingingsregels strenger worden toegepast om te voorkomen dat online bedrijven hun dominante posities misbruiken. Zo moeten online zoekmachines losgekoppeld worden van andere commerciële activiteiten.

Volgens de tekst - aangenomen met 284 voor, 174 tegen en 56 onthoudingen - zou de gemeenschappelijke digitale markt de Europese economie mogelijk €260 miljard extra kunnen opleveren. Bovendien zou een gemeenschappelijke digitale markt het concurrentievermogen verhogen. Tegelijkertijd waarschuwen Parlementariërs in de tekst dat problemen als een versnipperde markt, uiteenlopende systemen en ongelijke toegang tot technologie eerst opgelost moeten worden voor een succesvolle overgang.


Europese regels voor zoekmachines

De resolutie legt de nadruk op het feit dat "de online zoekmachines belangrijk zijn om concurrentie mogelijke te maken binnen een gemeenschappelijk digitale markt." Het Parlement is blij met de beloftes van de Commissie om onderzoek te doen naar de werkwijze van de zoekmachines.


De Commissie moet volgens de Parlementariërs voorkomen dat zoekmachines hun machtspositie misbruiken voor marketing en het promoten van eigen diensten. Zij willen dat "het indexeren, evalueren, presenteren en ordening onafhankelijk en transparant gebeurd."


Het Parlement wil daarnaast dat de Commissie op termijn kijkt naar het toepassen van de mededingingsregels om een mogelijke scheiding tussen zoekmachines en andere commerciële activiteiten af te dwingen. Zoekmachines kunnen nu mogelijk hun informatie gebruiken om gericht diensten aan te bieden ten nadelen van concurrerende partijen.


Versnelde procedure telecompakket

Al het internet verkeer moet volgens Parlementariërs "gelijk behandeld worden zonder discriminatie, beperking of inmenging." Het Parlement roept de lidstaten dan ook op te gaan onderhandelen over het telecompakket om zo een einde te maken aan de roaming-kosten, juridische duidelijkheid te verschaffen over netneutraliteit én consumenten beter te beschermen.


Gemeenschappelijk standaard cloud computing

De resolutie spoort de Commissie aan om "een leidende rol te nemen in het bevorderen van gemeenschappelijke standaarden rondom cloud computing". Het Parlement wil dat cloud computing in de toekomst "privacy vriendelijk, betrouwbaar, toegankelijk, veilig en efficiënt wordt."


Procedure: Non-legislative resolution