EP wil bindende quota voor opvang asielzoekers 

Persbericht 
 
 
Vluchtelingen op een boot op de Middellandse Zee tussen Noord-Afrika en Sicilië worden gered door Italiaanse marine ©BELGA/dpa/Italian Navy  

De Europese Unie moet alles uit de kast halen om te voorkomen dat nog meer bootvluchtelingen in de Middellandse Zee verdrinken. Zo zou het mandaat van 'operatie Triton' ook zoek- en reddingsacties moeten omhelzen, stelt het EP. Ook wil het EP dat er bindende quota komen voor de opvang van migranten in de verschillende lidstaten, dat er meer geld beschikbaar komt voor terugkeerregelingen, dat er beter wordt samengewerkt met derde landen en dat mensensmokkelaars harder worden aangepakt.

Het EP roept lidstaten op om het operatiegebied en het mandaat van operatie Triton uit te breiden en te zorgen voor de benodigde financiering. Triton wordt gecoördineerd door het grensbewakingsagentschap Frontex en operaties beperken zich nu tot dertig zeemijlen buiten de Italiaanse kust.


Het Parlement pleit voor een "robuuste en permanente humanitaire reddingsoperatie die, net als de eerdere, tijdelijke operatie Mare Nostrum, op open zee opereert en waaraan alle lidstaten een financiële en materiele bijdrage leveren".


De lidstaten moeten betrokkenheid en solidariteit blijven tonen, onder meer door de bijdrages aan Frontex en het Europese Ondersteuningsbureau voor Asielzaken (EASO) te verhogen, zo stelt de resolutie die is aangenomen met 449 stemmen voor, 130 tegen en 93 onthoudingen. Beide organisaties moeten over voldoende mankracht en materiaal kunnen beschikken om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen en moeten kunnen putten uit de relevante fondsen binnen de Europese begroting.


Solidariteit tussen lidstaten


Het EP betreurt het dat tijdens de Europese Raad van 23 april geen toezeggingen zijn gedaan om een Europa-breed solidariteitsmechanisme in het leven te roepen. Als antwoord op de laatste tragedies in de Middellandse Zee wil het EP onder meer dat:


  • De Europese Commissie bindende quota stelt voor opname van asielzoekers in alle lidstaten

  • Lidstaten gebruik maken van de bestaande mogelijkheden om humanitaire visums te verstrekken. Ook zou overwogen moeten worden of de 'richtlijn tijdelijke bescherming' uit 2001 in werking te laten treden. Beide instrumenten voorzien in een solidariteitsmechanisme bij een massale en plotselinge toevloed van ontheemden.

  • EU-lidstaten meer doen om bestaande terugkeerregelingen succesvol in praktijk te brengen

  • De gemeenschappelijke Europese asielregels snel en volledig worden overgenomen in nationale wetgeving en door alle landen ten uitvoer worden gebracht.

Samenwerking derde landen en aanpak mensensmokkelaars.


De resolutie dringt aan op betere coördinatie tussen lidstaten onderling en hun nationaal beleid, om de oorzaken van de migratiestromen aan te pakken. Ook moet er meer worden samengewerkt met partnerlanden in het Midden Oosten en Afrika.


Het EP pleit bovendien voor hard straffen van mensensmokkelaars en dringt bij de lidstaten en Europese agentschappen aan om beter samen te werken om de organisatie en financiering van criminele netwerken bloot te leggen en de modus operandi van deze bendes in kaart te brengen om te voorkomen dat ze nog meer geld verdienen door migrantenlevens in de waagschaal te stellen.


Voor de redacties

 

Deze resolutie beoogt een snel antwoord te bieden op de recente, tragische gebeurtenissen op de Middellandse Zee en op de conclusies van de Europese Raad van 23 april door een aantal maatregelen voor te stellen die in de ogen van het EP snel genomen moeten worden. De Parlementaire Commissie voor Burgerlijke Vrijheden, Justitie en binnenlandse Zaken werkt momenteel aan het standpunt van het EP ten aanzien van migratie op de middellange- en lange termijn.

Procedure: niet-wetgevende resolutie

1500  ; maar waarschijnlijk meer mensen verdronken dit jaar in de Middellandse zee. (Bron: Internationale Organisatie voor Migratie)

Feiten: Triton 
  • Gemeenschappelijke operatie gecoördineerd door Frontex, operationeel sinds 1 november 2014  
  • Het operatiegebied is tot dertig zeemijlen buiten de Italiaanse kust, dus niet het gebied waar mensen verdrinken 
  • Aanvankelijk budget: €2.9 miljoen per maand. Ter vergelijking: Mare Nostrum kon rekenen op €9 miljoen per maand 
  • De Europese Raad zegde op 23 april meer geld en middelen toe, maar breidde het operatiegebied niet uit