EP wil patenten voor traditionele plantveredeling tegenhouden 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 
EP ongerust dat het patenteren van natuurlijk verkregen plantaardige eigenschappen monopolies op de voedselmarkt zou kunnen creëren ©AP Images/European Union - EP  

Het Europees Parlement wil voorkomen dat producten die voortkomen uit conventionele plantveredeling, zoals kruising, gepatenteerd kunnen worden. Patenten staan innovatie, voedselvoorziening en kleine ondernemingen in de weg, zo stelt het in een resolutie die donderdag is aangenomen.

Het EP was verrast door het recente besluit van het Europese Octrooibureau om patenten op zulke producten toe te laten en roept nu de Commissie op met spoed de bestaande regels te verduidelijken en te garanderen dat kwekers toegang behouden tot biologisch uitgangsmateriaal.


EP-leden stellen dat plantenveredeling een innovatief proces is dat door boeren al eeuwenlang wordt toegepast en bestempelen de toegang tot biologisch uitgangsmateriaal als cruciaal voor innovatie en de ontwikkeling van nieuwe soorten. Ook de voedselzekerheid en klimaatveranderingsmaatregelen zouden geraakt worden door patenten die bovendien de kans op monopolies in de sector vergroten. Producten als planten, zaden, inheemse eigenschappen of genen moeten dan ook gevrijwaard blijven van patenten, zo benadrukken ze in de resolutie die met 413 stemmen voor, 86 tegen en 28 onthoudingen is aangenomen.

 

Het EP roept de Commissie op opheldering te geven over bestaande regels - vooral over de Europese biotechnologie richtlijn - en haar uitleg met het Europese Octrooibureau te delen en te garanderen dat producten die voortkomen uit traditionele kweektechnieken niet gepatenteerd kunnen worden.Achtergrond

 

De resolutie is een antwoord op het besluit van 25 maart 2015 van de raad van beroep het Octrooibureau om patenten toe te laten voor een tomaat (G0002/12) en broccoli (G0002/13) die zijn ontstaan uit traditionele kweektechnieken. Het Octrooibureau stelt echter dat essentiële biologische processen weliswaar niet gepatenteerd kunnen worden, maar de daar uit voortkomende planten of vruchten wel.

 

EP-leden vrezen dat zo'n rigide interpretatie van huidige EU-regels een negatieve invloed zal hebben op het Europese concurrentievermogen en zal leiden tot monopolisten op de voedselmarkt. Op 10 mei 2012 riep het EP het Octrooibureau al op zulke producten niet in aanmerking te laten komen voor patenten.

 

Type document: Niet-wetgevende resolutie

Procedure: Mondelinge vraag aan de Commissie zonder resolutie