Zwarte lijst van landen met hoog risico op witwassen teruggestuurd naar Europese Commissie 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 

Europarlementsleden hebben ingestemd met het terugsturen van de zwarte lijst van landen met een hoog risico op witwassen en terrorismefinanciering naar de Europese Commissie. De lijst is te beperkt and zou moeten worden uitgebreid met bijvoorbeeld gebieden die belastingfraude faciliteren, aldus een resolutie die donderdag werd gestemd.

Judith Sargentini (Groenen/EFA, NL) die de resolutie opstelde en co-rapporteur is van de wetgeving waarop de lijst gebaseerd is, zei: “de duidelijke uitslag van de stemming reflecteert het sterke gevoel in het Parlement dat deze lijst ontoereikend is. We hopen nu dat de Commissie een stuk ambitieuzer is bij de herziening, zodat er een zwarte lijst komt die doeltreffend is.


Krišjānis Karins (EVP, LV), de andere co-rapporteur van de wetgeving onthield zich van stemming en verklaarde: “Een land moet alleen op de zwarte lijst worden wordt wanneer er duidelijk bewijs is van een systematische dreiging van witwassen en terrorismefinanciering. De Europese Commissie heeft behoefte aan een duidelijk en transparant algoritme dat opgewassen is tegen openbaarheid”.

 

De Europese Commissie noemt elf landen, waaronder Afghanistan, Irak, Bosnië en Herzegovina, en Syrië, waarover ze oordeelt dat ze tekortschieten in de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering. Personen en juridische entiteiten uit landen op de zwarte lijst worden strenger gecontroleerd dan gewoonlijk wanneer zij zaken doen in de EU.


Als gevolg van deze stemming zal de huidige lijst met landen van kracht blijven terwijl de commissie de wijzigingen in overweging heeft.

 

De resolutie werd aangenomen met 393 stemmen voor, 67 tegen en 210 onthoudingen.