Films en TV online kijken bij verblijf in het buitenland. 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 
EU burgers hebben binnenkort ook tijdens het reizen in de EY toegang tot hun online tv- en filmabonnementen. ©AP Images/European Union-EP  

EU burgers met een abonnement op online films en TV krijgen binnenkort ook toegang tot hun content bij verblijf in het buitenland.

  • toegang tot abonnementen op online content bij verblijf in andere EU landen.
  • controle van vaste verblijfplaats van de gebruiker om schending van copyright te voorkomen.
  • bescherming van data en privacy van gebruikers wordt gewaarborgd.

Inwoners van de Europese Unie hebben nu vaak geen toegang tot abonnementen voor films, TV series, muziek, games of sportwedstrijden wanneer ze een andere lidstaat bezoeken, terwijl ze voor die toegang wel hebben betaald in hun thuisland.


De nieuwe regels waarmee het Parlement donderdag heeft ingestemd - en waarover in februari al een akkoord was gesloten met onderhandelaars van de Europese Raad- neemt barrières waardoor EU burgers online services zoals Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer ook in het buitenland kunnen gebruiken tijdens vakantie, studie of werk.


De nieuwe regels zijn met een meerderheid van 586 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 8 onthoudingen  aangenomen.


Controle op vestigingsplaats en bescherming van data.

 

Online content service providers mogen ´passende en redelijke´ maatregelen treffen om zich te verzekeren van het feit dat een abonnementhouder niet permanent is gevestigd in een andere EU-lidstaat aangezien copyright voorschriften tussen deze landen kunnen verschillen. Op de lijst van toegestane methodes om dit na te gaan staan identiteitskaarten, betalingsgegevens, informatie van de belastingdienst, postadressen en het controleren van IP adressen. Service providers moeten er zorg voor dragen dat het verwerken van persoonlijke gegevens proportioneel gebeurt en moeten veiligheid kunnen waarborgen, in het bijzonder met betrekking tot controles van het IP adres.


Deze nieuwe regels gelden in principe voor betaalde online services, maar providers van gratis services kunnen hun content eveneens EU-breed uitrollen mits ze voldoen aan de voorwaarden met betrekking tot controle op verblijf.


´Europeanen hebben lang moeten wachten op deze nieuwe wetgeving die een volgende stap is op weg naar een gemeenschappelijke digitale markt. De nieuwe regels vergroten mobiliteit en verschaffen vrijheid aan gebruikers van Europese online content zonder copyright te schenden.´ aldus rapporteur Jean-Marie Cavada (ALDE, FR).


Vervolgstappen


De ontwerpwetgeving moet officieel worden goedgekeurd door de Raad van Ministers. Lidstaten hebben na officiële publicatie van de wetgeving negen maanden de tijd om deze in te voeren.

 

 

Feiten

 

Volgens een onderzoek van de Europese Commissie gebruikte 64% van de Europeanen in 2016 het internet om games te spelen of afbeeldingen, films of muziek te downloaden. Veel van hen verwachten dit ook op reis binnen de EU te doen. De verwachting is dat dit aantal zal groeien wanneer mobiel internettoegang goedkoper wordt vanaf 15 juni 2017, wanneer roamingkosten in de EU afgeschaft zijn. (persbericht)