Vervolging van homomannen in Tsjetsjenië: Parlement vraagt dringend onderzoek 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 

De Tsjetsjeense autoriteiten moeten stoppen met de vervolging van homomannen en een onderzoek hierrond is dringend nodig, zeiden de parlementsleden donderdag.

  • Opsluiting en marteling van homomannen in Tsjetsjenië moet stoppen
  • Dringend onderzoek in Rusland is noodzakelijk
  • Commissie, lidstaten en Raad van Europa moeten helpen bij onderzoek

De parlementsleden zijn zeer bezorgd over verslagen van willekeurige opsluiting en foltering van vermeende homo’s in Tsjetsjenië en veroordelen de verklaringen van de overheid die stellen dat er in Tsjetsjenië geen homo’s zijn en haat tegenover holebi’s aanwakkeren.


De parlementsleden vragen de overheden om de vervolging te stoppen en iedereen die illegaal vastgehouden wordt, vrij te laten. Ze dringen er bij de Tsjetsjeense en Russische overheden op aan om hun internationale verplichtingen na te komen, de rechtsstaat en de universele mensenrechtennormen te handhaven en de veiligheid te waarborgen van iedereen die bedreigd wordt, inclusief holebi’s.


“Rusland en de Russische regering hebben de uiteindelijke verantwoordelijkheid om deze daden te onderzoeken en de daders te berechten.”, zeggen de parlementsleden. Ze roepen op tot “een onmiddellijk, onafhankelijk, objectief en grondig onderzoek” en vragen de Commissie, de lidstaten en de Raad van Europa om de Russische autoriteiten hierbij te helpen.


De resolutie is aangenomen met handopsteking.


Achtergrond


Op 1 april 2017 berichtte de onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta over 100 mannen - waarvan vermoed werd dat ze homo zijn - die bij een gecoördineerde actie werden opgepakt en vastgehouden in de Russische autonome republiek Tsjetsjenië. De opgepakte slachtoffers werden mishandeld, gefolterd en gedwongen om de identiteit van andere holebi’s onthullen. Naar verluid zouden minstens drie mannen omgebracht zijn.