Lagere btw op e-boeken kan de prijs gelijkschakelen met die van gedrukte boeken 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 

EU-burgers kunnen minder betalen voor e-boeken, nu het Europees Parlement akkoord gaat om lidstaten de keuze te geven een lagere btw op e-boeken te hanteren.

Een voorstel van de Europese Commissie dat de lidstaten moet toelaten een lagere belasting op e-boeken te heffen, en zodoende die btw in lijn te brengen met de btw op gedrukte boeken, werd door het Europees Parlement goedgekeurd met 590 stemmen voor, 8 tegen en 10 onthoudingen.

“We zijn in de afgelopen jaren anders gaan lezen. Het is vandaag de dag niet meer logisch om een dubbele standaard te hanteren waarbij een online krant meer wordt belast dan de klassieke krant die je bij de krantenwinkel om de hoek koopt. Deze nieuwe richtlijn geeft lidstaten de mogelijkheid om de belasting van digitale content gelijk te schakelen met gedrukt materiaal.” aldus Tom Vandenkendelaere (EVP, BE).

Momenteel worden e-boeken belast aan een EU-minimumtarief van 15%, terwijl lidstaten de keuze krijgen om op geprint materiaal een tarief van minstens 5% te belasten, en in sommige gevallen zelfs een nultarief.