Deel deze pagina: 

  • Nieuwe schaal voor bestaande en nieuwe toestellen
  • Overzichtelijke informatie voor consumenten
  • Nieuwe labels komen ten vroegste tegen eind 2019

.

Na het debat stemde het Parlement dinsdag in met het voorstel van de Europese Commissie om de energielabels te hervormen. De nieuwe schaal van A tot en met G sluit nauwer aan bij de technologische vooruitgang. Het maakt ook een einde aan de vele +’en (A+, A++ …). Het voorstel werd goedgekeurd met XXXX.

 

De nieuwe regeling moet leiden tot een vermindering van het energieverbruik en een lagere energierekening voor consumenten. Dit duidelijke label moet fabrikanten aanmoedigen om te innoveren en te investeren in energiezuinige producten.

 

Consumenten zouden de eerste labels met de nieuwe schaal ten vroegste vanaf eind 2019 in de winkels kunnen zien. Om gelijke tred te houden met technologische verbeteringen, zal een herziening van de schaal plaatsvinden wanneer een groot aantal producten in de hoogste categorieën vallen (30% van de producten op de markt in categorie A of 50% van de producten in categorieën A en B).

 

Naast de winkels en websites waar de producten verkocht worden, zullen de labels ook zichtbaar zijn in advertenties en technische documentatie. Bij eventuele software-updates die een invloed hebben op de energie-efficiëntie, moet de producent de klant informeren.

 

De Europese Commissie zal een databank maken met technische productinformatie die de nationale autoriteiten toelaat om na te gaan of producenten de regels naleven. Er komt ook een website waar consumenten terecht kunnen voor bijkomende informatie. De Commissie zal de nationale autoriteiten ook uitleggen hoe de regels kunnen afgedwongen worden hoe de testen moeten gebeuren.