Mensen met een handicap moeten makkelijker toegang krijgen tot producten en diensten 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
Bijgewerkt op: 
 
Gecreëerd:   
 
 • Telefoons, ticketautomaten en elektronisch bankieren moeten makkelijker toegankelijk zijn
 • Regels zijn ook van toepassing op infrastructuur
 • 80 miljoen personen met een handicap in de EU.
Mensen met een handicap worden geconfronteerd met uitdagingen die hun dagelijks leven belemmeren. De ontwerpwet wil dat verbeteren.  

Belangrijke producten en diensten zoals telefoons, ticketautomaten en elektronisch bankieren moeten makkelijker toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

Er zijn zo’n 80 miljoen personen met een handicap in de EU. Door de toenemende vergrijzing, stijgt dat cijfer tegen 2020 waarschijnlijk tot 120 miljoen. Het is “van essentieel belang dat deze richtlijn betrekking heeft op zowel personen met een handicap als personen met tijdelijke of permanente functionele beperkingen”, zoals ouderen, zwangere vrouwen en personen die met bagage reizen, om “te zorgen voor werkelijke voordelen en een onafhankelijk bestaan voor een groter deel van de samenleving”, aldus het Parlement.

 

Dagelijks leven moet eenvoudiger worden

 

Het voorstel van de Europese Commissie voor de ‘Europese toegankelijkheidsrichtlijn’ legt een aantal eisen op aan bepaalde producten en diensten om die beter toegankelijk te maken. Het gaat om zaken zoals:

 • ticket- en check-in-automaten
 • geldautomaten
 • computers en besturingssystemen
 • telefoons
 • televisietoestellen
 • toepassingen voor elektronisch bankieren
 • e-books
 • (openbaar) vervoer
 • online handel

 

Het Parlement voegde betaalterminals, e-readers, websites, mobiele toepassingen van mediabedrijven en toeristische diensten toe aan deze lijst.

 

De toegankelijkheidsrichtlijn omschrijft welke producten en diensten toegankelijk moeten zijn. Ze geeft echter geen gedetailleerde, technische oplossingen om de producten en diensten toegankelijk te maken. Zo blijft er ruimte voor innovatie.

 

De toegankelijkheidseisen zijn ook van toepassing op de “gebouwde” omgeving waarin een dienst wordt aangeboden, als die infrastructuur vernieuwd of ingrijpend gerenoveerd wordt. Het gaat hier om bijvoorbeeld vervoersinfrastructuur en winkels.

 

Micro-ondernemingen met minder dan 10 werknemers en een omzet van minder dan 2 miljoen euro zouden omwille van hun omvang, middelen en aard vrijgesteld worden van de verplichting.

 

De ontwerpwetgeving bevat ook enkele clausules die ervoor moeten zorgen dat de toegankelijkheidsrichtlijn geen onevenredig grote lasten voor de exploitanten creëert. De parlementsleden benadrukken wel dat “lage prioriteit of gebrek aan tijd en kennis” geen geldige excuses zijn.

 

De tekst werd goedgekeurd met 537 stemmen voor, 12 stemmen tegen en 89 onthoudingen.

Ik ben tevreden met deze duidelijke meerderheid in het Parlement vandaag. Meer dan 80 miljoen mensen die vandaag met een handicap leven, zullen profiteren van dit resultaat. Het uiteindelijke voorstel heeft uiteraard pluspunten en minpunten. Nu gaan we de moeilijke onderhandelingen met de Raad tegemoet. Ik zal mijn best doen om daar zoveel mogelijk uit te halen.

Morten Løkkegaard (ALDE, DK) 

rapporteur