Toekomst Europa financieren: post-2020 budget moet aansluiten op beleidsdoelen 

Persbericht 
 
 
  • EU moet onderzoeksprogramma’s stimuleren, steun voor jonge mensen en kleine bedrijven
  • Langetermijnbegroting EU moet nieuwe prioriteiten ondersteunen, evenals moderne, duurzame landbouw en ontwikkeling van Europa’s armste regio’s
  • Deels de BNI-gebaseerde bijdragen van lidstaten vervangen door nieuwe inkomstenbronnen

EP-leden hebben hun positie ten opzichte van de nieuwe langetermijnbegroting van de EU uiteengezet.

De begroting moet zowel nieuwe prioriteiten financieren als tekorten als gevolg van de Brexit compenseren. Het Europees Parlement nam twee resoluties aan over de uitgaven- en ontvangstenzijde van het volgende meerjarig financieel kader (MFK), dat vanaf 2021 van toepassing zal zijn.

 

Meerjarenbegroting moet middelen bieden voor nieuwe uitdagingen

 

Het Parlement wil dat de EU-begroting aansluit bij politieke prioriteiten en enkele van de nieuwe uitdagingen voor alle lidstaten aanpakken, zoals migratie, defensie, veiligheid en klimaatverandering. De EP-leden overwegen om de huidige limiet van EU-uitgaven te verhogen van 1% naar 1,3% van het EU BNI, om deze nieuwe prioriteiten te kunnen financieren zonder Europa’s armste regio’s of landbouwgemeenschappen te benadelen.

 

Kernvoorstellen omvatten zowel het stimuleren van onderzoeksprogramma’s, Erasmus+, het Jeugdwerkgelegenheidsinitiatief en steun voor midden- en kleinbedrijven, als de infrastructuurinvestering door de Connecting Europe Facility (CEF).

 

EP-leden waarschuwen dat er “geen overeenkomst bereikt kan worden over de meerjarenbegroting zonder dat er overeenkomstige vooruitgang wordt geboekt op het gebied van eigen middelen” - d.w.z. de inkomstenkant van de EU-begroting. Uitgaven en inkomsten moeten dus behandeld worden als één pakket.

 

Reduceren directe bijdrage lidstaten

 

De resolutie bouwt voort op het rapport van de High Level Group on Own Resources, en pleit voor het versterken van de bestaande eigen middelen en het progressief introduceren van nieuwe eigen middelen. Deze kunnen gebaseerd worden op een herziende btw-inkomsten bron, een deel van de inkomsten uit vennootschapsbelasting, een financiële transactiebelasting, een digitale sectorbelasting of milieubelastingen.

 

De nieuwe eigen bronnen moeten:

 

  • Een substantiële vermindering (gericht op 40%) van de proportie van BNP-gebaseerde directe bijdragen tot stand brengen, en dus spaargeld voor lidstaatbegrotingen creëren, terwijl tegelijkertijd de logica van “eerlijke terugkeer” wordt afgeschaft, wat leidt tot een “zero-sum game” tussen nettobetalers en begunstigden
  • Alle kortingen en correcties die alleen sommige lidstaten ten goede komen, afschaffen
  • De ‘Brexit kloof’ dichten zonder de totale fiscale last voor de belastingbetalers van de EU te vergroten

 

Meer informatie is beschikbaar in de MFF Q&A.

 

De resolutie door co-rapporteurs Jan Olbrycht (EPP, PL) en Isabelle Thomas (S&D, FR) voor de post-2020 langetermijnbegroting van de EU werd aangenomen met 458 stemmen voor, 177 tegen en 62 onthoudingen.

 

De resolutie door co-rapporteurs Gérard Deprez (ALDE, BE) en Janusz Lewandowski (EPP, PL) over de hervorming van het systeem van de EU voor eigen middelen werd aangenomen met 442 stemmen voor, 166 tegen en 88 onthoudingen.

 

Volgende stappen

 

De twee resoluties verschaffen de bijdrage van het Parlement voor de beleidsvoorstellen van de EU Commissie over deze zaken in mei 2018. De aanname van een nieuwe MFF Regulering vereist de goedkeuring van het Parlement.

 

De verslagen roepen op tot het beginnen van discussies zonder vertraging tussen de drie instituties om te trachten een overeenkomst te bereiken voor de Europese verkiezingen.

 

Achtergrond

 

  • Meer dan 94% van het EU-budget gaat naar burgers, regio’s, steden, boeren en bedrijven. De administratieve uitgaven van de EU staan voor minder dan 6% van het totaal (bron: Europese Commissie)

 

  • Een enquête toont aan dat Europeanen oplossingen verwachten van de EU. De meeste respondenten denken dat Europa meer moet doen om een breed scala van problemen aan te pakken, zoals veiligheid, migratie en werkeloosheid (bron: Eurobarometer).