Macron verdedigt het idee van Europese soevereiniteit 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 
President van de Franse Republiek Emmanuel Macron spreekt parlementsleden toe in Straatsburg. © EP  

De Franse president Emmanuel Macron debatteerde over de toekomst van Europa met Europarlementsleden en de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op dinsdag.

"Het Europees Parlement is in mijn ogen de zetel van Europa’s legitimiteit en verantwoordelijkheid en daarom haar vitaliteit. Hier wordt de toekomst van Europa gedeeltelijk bepaald (...), hier moet de wedergeboorte van een Europa dat gedragen wordt zijn volkeren, verankerd worden. Ik wens dat we verder kijken dan de scheidingen tussen noord en zuid, oost en west, klein en groot, en nationale tegenslagen” zei de president.

 

“Onze verantwoordelijkheid in de komende maanden is om het echte Europese debat te voeren en om echte Europese deadlines te stellen dat onze mensen in staat stelt om te kiezen”, zei hij tegen Europarlementsleden, een jaar voor de Europese verkiezingen. Om met onrusten wereldwijd om te kunnen gaan hebben we een soevereiniteit nodig die groter is dan die van onszelf, een Europese soevereiniteit.”

 

Om Macron te verwelkomen zei de voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani: “Bedankt dat u deelneemt aan een echt debat met Europarlementsleden. De toekomst van Europa begint hier, in het hart van de Europese democratie. Het is tijd om samen visie om te zetten in werkelijkheid: gecontroleerde migratie en een sterk defensie- en buitenlandbeleid om een veilig Europa te waarborgen.”

 

Het merendeel van de politieke fractieleiders in het parlement verwelkomden het pro-Europese elan van Macron en Frankrijks rol in de recente gezamenlijke militaire interventie in Syrië, en zijn oproep voor meer Europese Unie en de vorming van een Europees leger. Andere Europarlementsleden benadrukten de uitdagingen die de Europese Unie wacht: de strijd tegen terrorisme, de migratiecrisis, digitale technologieën en het vervolledigen van de Europese banken- en monetaire unie.

Om de bijdragen te herbekijken:

 

Antonio Tajani, Voorzitter van het Europees Parlement

 

Emmanuel Macron, President van Frankrijk - Deel een

Emmanuel Macron, President van Frankrijk - Deel twee

Jean-Claude Juncker, Voorzitter van de Europese Commissie

Manfred Weber, EVP

Udo Bullmann, S&D

Syed Kamall, ECH

Guy Verhofstadt, ALDE

Philippe Lamberts, Groenen/VEA

Patrick Le Hyaric, GUE/NGL

Florian Philippot, EVDD

Nicolas Bay, ENV

 

Achtergrond

Dit is het vierde debat in een reeks debatten tussen EU-staatshoofden of regeringsleiders en Europese parlementsleden over de toekomst van de Europese Unie. De Ierse premier Leo Varadkar op 17 januari, de Kroatische premier Andrej Plenkovic op 6 februari en de Portugese premier António Costa op 14 maart, gingen Macron voor. De volgende debatten zijn met de Belgische premier Charles Michel en de Luxemburgse premier Xavier Bettel in mei. Het debat met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zal in november plaatsvinden.