Sacharovprijs 2018 gaat naar Oleg Sentsov 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 

De Oekraïense regisseur Oleg Sentsov ontvangt dit jaar de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken, die het Europees Parlement jaarlijks uitreikt.

De voorzitter van het Parlement, Antonio Tajani, maakte het nieuws donderdagmiddag bekend tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg. De beslissing zelf werd gemaakt door de Conferentie van Voorzitters (de voorzitter en de fractieleiders).

“Door zijn moed en volharding, en met gevaar voor eigen leven, is regisseur Oleg Sentsov uitgegroeid tot een symbool voor de strijd om politieke gevangen hun vrijheid terug te geven, zowel in Rusland als in de rest van de wereld. Door hem de Sacharovprijs toe te kennen, spreekt het Europees Parlement zijn steun uit voor hem en verklaart zich solidair met zijn streven. Wij vragen dan ook zijn onmiddellijke vrijlating. Zijn strijd herinnert ons aan onze plicht om de mensenrechten te verdedigen, onder alle omstandigheden en eender waar die geschonden worden”, benadrukte Tajani.

Oleg Sentsov is een Oekraïense filmregisseur die tot twintig jaar cel werd veroordeeld, wegens het “plannen van terroristische aanslagen” tegen het de facto Russisch bewind in de Krim. De overige twee finalisten waren 11 non-gouvernementele organisaties, die zich inzetten om migranten te redden die de Middellandse Zee oversteken en verder Nasser Zefzafi, de leider van Hirak; de Marokkaanse protestbeweging uit het Rifgebergte.

De plechtige overhandiging van de Sacharovprijs zal plaatsvinden in Straatsburg op 12 december.

Achtergrond

De Sacharovprijs voor de Vrijheid van Denken wordt elk jaar door het Europees Parlement uitgereikt. Hij werd in 1988 in het leven geroepen om individuen en organisaties te eren, die zich inzetten voor de bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden. De Prijs van dit jaar vormt een speciale editie, die voor de dertigste keer wordt uitgereikt.

Vorig jaar ging de Sacharovprijs naar de democratische oppositie in Venezuela. De Prijs zelf is genoemd naar Andrei Sacharov, een Russische fysicus en politiek dissident.