LUX-filmprijs van het Europees Parlement gaat naar 'Woman at war' 

Persbericht 
 
 

Woensdag maakte voorzitter Tajani bekend dat 'Women at war', een co-productie van IJsland, Frankrijk en Oekraine, winnaar is van de twaalfde LUX-filmprijs van het Europees Parlement.

Benedikt Erlingsson, regisseur van de winnende film 'Woman at war' ('Kona fer í stríð')  

De politieke film 'Woman at war' (originale titel 'Kona fer í stríð') van de IJslandse regisseur Benedikt Erlingsson, is een feministische saga en een fabel die het verhaal vertelt van een muzieklerares die een dubbel leven leidt als een gepassioneerd milieuactiviste. Ze ziet haar politieke overtuigingen op de proef gesteld wanneer haar plannen om een kind te adopteren, uitkomen.

De andere twee films die in aanmerking kwamen voor de prijs van 2018 waren 'The Other Side of Everything' (' Druga strana svega', co-productie Servië, Frankrijk, Quatar) van Mila Turajlic en 'Styx' (Duitsland/Oostenrijk) van Wolfgang Fischer.

De geselecteerde films gaan over drie belangrijke thema's voor de toekomst van Europa: de risico's die verbonden zijn aan extreem nationalisme, de hoogdringendheid om maatregelen te nemen om het milieu te redden en de noodzaak om coherente en samenhangende antwoorden te vinden op het migratievraagstuk. Deze films, die verschillen in genre en onderwerp, hebben een belangrijke overeenkomst: ze vertellen verhalen van sterke vrouwen die vastberaden zijn de situatie te veranderen.

Parlementsvoorzitter Tajani feliciteerde de drie finalisten en zei dat hij bijzonder trots is op de filmwedstrijd die al twaalf jaar aandacht geeft aan Europese filmproducties met thema's zoals universaliteit van Europese waarden, integratie en tolerantie en verdediging van culturele diversiteit. "De toekenning van de LUX-prijs is nog nooit zo moeilijk geweest als dit jaar.", zei Antonio Tajani. "De genomineerden voor de wedstrijd waren buitengewoon, zowel qua originaliteit als qua relevantie van de onderwerpen die zij behandelden."

Namens het Europees Parlement bedankte de voorzitter de aanwezige regisseurs en schrijvers en iedereen die heeft bijgedragen aan het maken van de films en aan het succes van deze editie van de LUX-prijs. "Door ons nieuwe en persoonlijke standpunten over dit Europa te laten zien, levert u een belangrijke bijdrage aan het politieke debat dat elke dag in deze instelling plaatsvindt.", zei hij.