Deel deze pagina: 

Cyril Ramaphosa, de president van Zuid-Afrika, richtte zich woensdag tijdens een plechtige zitting tot de leden van het Europees Parlement.

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa spreekt het Europees Parlement toe  

Als herdenking aan de honderdste verjaardag van de geboorte van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela - in 1994 het eerste zwarte staatshoofd van het land na de ontmanteling van het onderdrukkende apartheidsregime - zei de heer Ramaphosa: "Terwijl we de geboorte vieren van Nelson Mandela, de grondlegger van onze democratische natie, een gerespecteerd staatsman en een geëngageerd internationalist, doen we dat in de wetenschap dat hij niet alleen aan Zuid-Afrika toebehoort, maar aan ons allemaal, in heel de wereld".

Strategische betrekkingen en samenwerking tussen de EU en Zuid-Afrika, vrede, duurzame ontwikkeling, economische vooruitzichten voor Afrika en migratie kwamen onder meer aan bod tijdens het eerste officiële bezoek van de heer Ramaphosa aan het Europees Parlement.

"Eenheid en partnerschap en solidariteit zijn de beginselen die aan de grondslag liggen van onze samenwerking, tegen de achtergrond van een veelbelovende nieuwe dageraad. Zuid-Afrika, Afrika en de EU zijn allen verbonden door de gemeenschappelijke waarden van democratie en eerbiediging van de mensenrechten", aldus president Ramaphosa.

Met de 100 verjaardag van de wapenstilstand bij het einde van de Eerste Wereldoorlog bracht de president ook hulde aan alle soldaten, ook aan de Zuid-Afrikaanse, die in Europa vochten en sneuvelden.