Europees Parlement erkent Guaidó, roept EU op om te volgen  

Persbericht 
 
 
  • Europees Parlement verwerpt elke vorm van geweld bij poging om de crisis op te lossen
  • Oprichten van een contactgroep om een overeenkomst over nieuwe verkiezingen te bereiken
  • Stop alle mensenrechtenschendingen
  • Oproep tot onmiddellijke vrijlating van aangehouden journalisten
Het Europees Parlement erkent Juan Guaidó als legitieme President van Venezuela ©EP/AP Images/Ariana Cubillos  

Het Europees Parlement heeft op donderdag Juan Guaidó erkent als de legitieme interim-president van Venezuela, in overeenstemming met de Venezolaanse grondwet.

Het EP riep de Hoge Vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini en de lidstaten op om Guaidó ook te erkennen “als de enige legitieme interim-president van het land totdat nieuwe vrije, transparante en geloofwaardige verkiezingen kunnen worden uitgeschreven om de democratie te herstellen.”

In een resolutie die werd aangenomen met 439 stemmen voor, 104 tegen en 88 onthoudingen spreken de EP-leden hun volledige steun uit voor de Nationale Assemblee. De resolutie stelt ook dat de rechten van deze enige legitieme democratische instelling van Venezuela moeten worden hersteld en gerespecteerd. Dit geldt ook voor de rechten en veiligheid van de leden.

Als gevolg van de erkenning van Juan Guiadó moeten de EU en haar lidstaten ook de vertegenwoordigers die worden benoemd door de legitieme autoriteiten erkennen.

Verantwoordelijkheid voor degenen die geweld gebruikten

De Europarlementariërs veroordelen de stevige onderdrukking en het geweld, dat geresulteerd heeft in moorden en slachtoffers. De feitelijke Venezolaanse autoriteiten moeten stoppen met alle mensenrechtenschendingen en degenen die geweld hebben gebruikt moeten tot verantwoording worden geroepen. Er moet worden verzekerd dat alle fundamentele vrijheden en mensenrechten ten volste worden gerespecteerd.

Daarom steunen ze de oproep van de Secretaris-Generaal van de VN tot instelling van een onafhankelijk en volledig onderzoek naar de gepleegde moorden.

De EP-leden veroordelen de aanhouding van journalisten die de situatie in Venezuela verslaan, waaronder enkele EU-burgers, en roepen op tot onmiddellijke vrijlating.

Oprichten van een contactgroep

De Hoge Vertegenwoordiger wordt verzocht om een contactgroep op te richten met de landen in de regio en andere belangrijke belanghebbenden, zoals vastgelegd in de Raadsconclusies van 15 oktober 2018. De contactgroep moet bemiddelen voor een overeenstemming met betrekking tot “vrije, transparante en eerlijke presidentsverkiezingen gebaseerd op een overeengekomen tijdspad, gelijke voorwaarden voor alle belanghebbenden, transparantie en internationale observatie.”

Achtergrond

Juan Guaidó, de voorzitter van het parlement dat in handen is van de oppositie, heeft zichzelf op 23 januari uitgeroepen tot interim-president van Venezuela in een poging om zittend president Nicolás Maduro te verdrijven. Daaropvolgend werd hij door meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, Colombia, Argentinië, Brazilië, Chili en Canada erkend als de legitieme president van Venezuela.

Op 26 januari zegde Federica Mogherini namens de EU de volledige steun toe aan het parlement . Ze riep tevens op tot het zo snel mogelijk houden van vrije, transparante en geloofwaardige presidentsverkiezingen, met daarbij de waarschuwing dat “de EU over zal gaan tot het nemen van nadere actie, zoals op het gebied van de erkenning van het leiderschap van het land” mochten er in de komende dagen geen nieuwe verkiezingen

Venezuela is in een diepe sociale, economische en democratische crisis. Meer dan drie miljoen mensen hebben het land verlaten en het inflatiepercentage is opgelopen tot boven de 1.650.000%