Europees Parlement: nieuwe voertuigen uitrusten met levensreddende technologie 

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 
  • Auto´s, bestelbusjes, vrachtwagens en bussen moeten worden voorzien van geavanceerde veiligheidsmaatregelen
  • Betere bescherming van fietsers en wandelaars
  • In 2018 overleden 25.100 mensen als gevolg van ongelukken op EU-wegen
Bij bijna de helft van de ongelukken op de weg zijn kwetsbare weggebruikers betrokken ©AP Images/European Union-EP  

Veiligheidsmaatregelen zoals intelligente snelheidsassistentie en een geavanceerd noodremsysteem moeten vanaf mei 2022 worden geïnstalleerd in nieuwe voertuigen.

Róza Thun (EVP, Polen): “Deze regels maken de weg vrij voor het redden van duizenden levens in de nabije toekomst. Onze focus was altijd de veiligheid van kwetsbare weggebruikers. De aanvullende verplichte uitrusting van auto´s, vrachtwagens en bussen redt mensenlevens.” Roza Thun was als rapporteur verantwoordelijk voor dit dossier in het Europees Parlement. Op 26 maart werd een voorlopig akkoord met de lidstaten bereikt.

Voertuigen beter beschermd om ongelukken te voorkomen

De volgende systemen moeten in alle nieuwe voertuigen moeten worden geïntroduceerd: intelligente snelheidsassistentie, mogelijkheid tot aansluiting voor een alcoholslot, vermoeidheids- en aandachtsdetectie, rijstrookassistentie, een noodstopsignaal, achteruitrijdetectie en een gegevensrecorder voor incidenten en ongevallen.

Het systeem Intelligente Snelheidsadaptatie (ISA) zorgt volgens schattingen voor 20% minder dodelijke ongelukken op EU-wegen. Thun: “ISA geeft terugkoppeling aan de bestuurder bij te hard rijden, gebaseerd op kaarten en de observatie van verkeersborden. Het systeem is op zichzelf geen snelheidsbegrenzer, maar een intelligente manier om bestuurders alert te maken wanneer zij de snelheid overtreden. Dit zorgt niet alleen voor een hogere mate van veiligheid maar voorkomt ook boetes vanwege snelheidsovertredingen.”

Voor personenauto´s en lichte commerciële voertuigen worden een noodremsysteem (reeds verplicht in vrachtwagens en bussen) en rijstrookassistentie verplicht.

De meeste van deze technologieën worden verplicht vanaf mei 2022 voor nieuwe modellen en vanaf mei 2024 voor reeds bestaande modellen.

Vrachtwagens en bussen veiliger voor fietsers en wandelaars

Vrachtwagens en bussen moeten worden ontworpen en geproduceerd op een manier waarbij kwetsbare weggebruikers zoals fietsers en wandelaars zichtbaarder zijn voor de bestuurder (het zogeheten “direct zicht”). Deze voertuigen moeten worden uitgerust met de nieuwste veiligheidsmaatregelen om “de dode hoek voor en aan de zijkant van de bestuurder zo veel mogelijk te verminderen.”

De directe zichtbaarheidstechnologie is voor nieuwe modellen verplicht vanaf november 2025 en voor bestaande modellen vanaf november 2028.

Betere botsproeven en windschermen

De nieuwe regels verbeteren ook passieve veiligheidseisen, zoals botsproeven (voor- en zijkant) en windschermen om de ernst van de verwondingen voor wandelaars en fietsers zo veel mogelijk te beperken. De typegoedkeuring van autobanden wordt ook verbeterd om versleten banden te testen.

Vervolgstappen

De nieuwe regels werden door het Europees Parlement aangenomen met 578 stemmen voor, 30 tegen en 25 onthoudingen en worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de lidstaten.

Volgens voorlopige gegevens gepubliceerd door de Europese Commissie overleden er in 2018 ongeveer 25.100 mensen door verkeersongelukken binnen de EU. 135.000 mensen raakten ernstig gewond.