EP-leden dringen aan op sancties tegen Turkije na invasie Syrië  

Persbericht 
Plenaire vergadering 
 
 
  • Minstens 300.000 ontheemden als gevolg van het Turkse offensief. 
  • Vrees voor heropleving van terreurgroep IS.  
  • Onaanvaardbaar dat Erdoğan vluchtelingen als wapen en chantagemiddel inzet. 
  • Beroep op VN om veiligheidszone in Noord-Syrië in te stellen.  

Parlement veroordeelt met klem eenzijdige Turkse militaire invasie in Syrië, dringt aan op onmiddellijke terugtrekking van alle troepen uit Syrisch grondgebied.

Donderdag nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin de EP-leden waarschuwen dat de interventie van Turkije in het noordoosten van Syrië een ernstige schending van het internationaal recht is, die de stabiliteit en de veiligheid van de regio als geheel ondermijnt.

Door VN gecontroleerde veiligheidszone in Noord-Syrië

Sinds de Turkse militaire invasie zijn behalve een groot aantal civiele en militaire slachtoffers, ten minste 300 000 burgers ontheemd geraakt, zo onderstrepen de leden van het Europees Parlement, onder verwijzing naar VN-bronnen. De leden van het Europees Parlement pleiten voor de instelling van een door de VN controleerde veiligheidszone in Noord Syrië.

De Turkse plannen om "een zogenaamde veilige zone" langs de grens in Noordoost-Syrië in te stellen worden in de resolutie met klem verworpen; daarnaast uiten de Europarlementariërs hun bezorgdheid over het feit dat de Amerikaans-Turkse overeenkomst over een tijdelijk staakt-het-vuren de Turkse bezetting van deze veilige zone zou kunnen legitimeren.

Risico van een heropleving van IS

Het Parlement betuigt solidariteit met het Koerdische volk en onderstreept de belangrijke bijdrage, met name van vrouwen, van de door Koerden geleide strijdmacht heeft geleverd als bondgenoot in de strijd tegen Da’esh. De leden van het Europees Parlement zijn uiterst bezorgd over berichten dat honderden IS-gevangenen als gevolg van het Turkse offensief ontsnappen uit kampen in Noord-Syrië, wat het risico op een heropleving van IS vergroot.

Chantage door de Turkse president

De Europarlementariërs vinden het onaanvaardbaar dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vluchtelingen heeft bewapend en "gebruikt om de EU te chanteren”.

Zij roepen de Raad op een reeks gerichte sancties en visumverboden in te voeren tegen Turkse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van mensenrechten en te overwegen om gerichte economische sancties tegen Turkije in te stellen. Daarnaast geven de Europarlementariêrs de Raad in overweging om handelspreferenties in de overeenkomst inzake landbouwproducten op te schorten en in laatste instantie, de douane-unie tussen de EU en Turkije op te schorten.