Transportcommissie belooft lege vluchten door Covid-19 te stoppen 

Persbericht 
 
 

Voorzitter van de Transportcommissie is blij met het snelle voorstel van de Europese Commissie en belooft dat de Europarlementariërs met spoed aan het werk gaan.

Het wetgevend werk om lege vluchten te stoppen is begonnen. © EP Audiovisual  
  • Tijdelijk opschorten van EU-regels die luchtvaartmaatschappijen verplichten hun start- en landingslots te gebruiken, zodat zij deze volgend jaar niet verliezen  
  • Commissievoorstel om spookvluchten door het coronavirus aan te pakken wordt door het Europees Parlement met de hoogste prioriteit behandeld. 

“Niemand wordt beter van een lege vlucht en het brengt grote ecologische en economische kosten met zich mee. We moeten hiermee stoppen en zorgen dat de luchtvaartsector om kan gaan met de uitzonderlijke omstandigheden door de Covid-19-uitbraak”, aldus de voorzitter van de Transportcommissie Karima Delli (Groenen/VEA, FR).

Zij voegde hieraan toe: “De regels over het gebruik van de slots zijn in eerdere gevallen tijdelijk opgeschort en het Parlement is samen met de Raad vastberaden om een snelle oplossing te bieden.”

De regels rond het aanwijzen van de slots betreffen altijd hetzelfde seizoen in het volgende jaar. De slots voor de zomer van 2020 werden dus al vorig jaar bevestigd. Dit houdt in dat er genoeg tijd is om dit dossier te bespreken en in stemming te brengen.

Vervolgstappen

Het Parlement bekijkt nu het voorstel van de Europese Commissie en zal in de komende dagen aankondigen wat de volgende stappen zijn van het wetgevende proces. Dit gaat in samenwerking met de Raad.

Achtergrond

Onder de huidige regels (EU Luchthavenslotsverordening (EEC 95/93)) worden de start- en landingslots voor vliegtuigen in de EU uitsluitend toegewezen door onafhankelijke coördinatoren voor de zomer- en winterplanning. Als een luchtvaartmaatschappij een serie slots voor tenminste 80% heeft gebruik in een seizoen, dan behoudt het deze in het volgende overeenkomstige seizoen. Is dit niet het geval, dan gaan de slots terug voor herverdeling.

Dit heeft tot gevolg dat slots die niet genoeg gebruikt worden herverdeeld worden.

De regels over het gebruik van de slots is in eerdere gevallen tijdelijk opgeschort, bijvoorbeeld na de aanslagen op 11 september 2001, tijdens de Irakoorlog, tijdens de SARS-epidemie in 2003 en in 2009 tijdens de economische crisis.