Sassoli: Commissiemaatregelen positief. EU verenigd in strijd tegen Coronavirus 

Persbericht 
 
 

Voorzitter Europees Parlement, David Sassoli, reageert op de voorgestelde Corona-maatregelen van de Europese Commissie

"Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben we niet meer zo'n dramatische crisis meegemaakt. De Europese Unie treft nu maatregelen.

Deze situatie is dermate ernstig dat lidstaten het niet alleen kunnen oplossen. Het pakket maatregelen dat de Europese Commissie heeft voorgesteld om COVID-19 te bestrijden gaat in de goede richting.

De gezondheidsstelsels in alle lidstaten zullen met specifieke maatregelen worden ondersteund: levering van materiaal, hulp aan ziekenhuizen en de financiering van onderzoek om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. De eerste prioriteit is het redden van mensenlevens.

Daarnaast wordt er zwaar ingezet op het veiligstellen van banen, bedrijven en de economie. Hiervoor moeten we een rem zetten op bezuinigingen. Landen moeten alles in het werk kunnen stellen om werknemers, zelfstandigen, bedrijven en banken zo goed mogelijk te ondersteunen. Naast de toezeggingen van de lidstaten is er minstens 37 miljard euro beschikbaar uit de EU-begroting.

Ik wil onderstrepen dat EU-regeringen gebruik zullen kunnen maken van alle flexibiliteit waarin het Stabiliteits- en groeipact voorziet, en dat staatssteun zal worden toegestaan voor sectoren en bedrijven die door de crisis worden getroffen.

De Raad en het Parlement moeten deze voorstellen nu goedkeuren. Ik kan u verzekeren dat het Parlement geen tijd zal verliezen om dit te doen.

Een Europese aanpak is nodig om onze lidstaten te helpen. We moeten meer doen.

Vandaag is het Europese sleutelwoord: solidariteit. Niemand wordt in de steek gelaten en niemand handelt op eigen houtje."