Covid-19: Om "diepe recessie" te voorkomen zijn dringende maatregelen noodzakelijk, zeggen EP-leden 

Persbericht 
 
 

Er is dringend een Europees herstelfonds nodig om een zware recessie te voorkomen, aldus de parlementsleden tijdens een EP-webinar over de meerjarenbegroting en de EU-respons op de crisis

Tijdens het webinar voor journalisten over de EU-meerjarenbegroting (meerjarig financieel kader, MFK) en het Europese economische herstelplan verwelkomden de EP-leden het recente Frans-Duitse voorstel voor een herstelfonds van 500 miljard euro. Ook herhaalden zij het EP-standpunt met betrekking tot een Europees herstelplan, vastgesteld tijdens de plenaire vergadering van 15 mei.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zal een nieuw voorstel voor een MFK en een herstelplan presenteren tijdens een debat in het Europees Parlement op woensdagmiddag 27 mei.

Johan Van Overtveldt (ECR, BE), voorzitter van de EP-begrotingscommissie, waarschuwde voor de verslechterde economische situatie en drong aan op snel ingrijpen: "Covid-19 is nog steeds een omvangrijke gezondheidscrisis en we beseffen dat deze langzaam maar zeker verandert in een zware recessie. De komende dagen en weken moeten we bepalen hoe we solidariteit en verantwoordelijkheid met elkaar kunnen verzoenen. [...] Als we de recessie niet zo snel mogelijk een halt toeroepen, kunnen we geconfronteerd worden met wat ik noem een nieuwe financiële orkaan".

José Manuel FERNANDES (EPP, PT), co-rapporteur voor de eigen middelen van de EU (EU-inkomsten), vindt het Frans-Duitse initiatief een "stap in de goede richting" en onderstreepte dat het herstelfonds onmiddellijk ingezet moet kunnen worden, aangezien het MFK pas in 2021 operationeel zal zijn. Over de terughoudendheid van de lidstaten in het vinden van een akkoord over een robuuste meerjarenbegroting, zei de heer Fernandes: "De lidstaten zeggen niet hoeveel zij willen snijden in cohesie- of landbouwfondsen. Zij willen allemaal hun eigen enveloppes houden. Ze willen allemaal meer financiering voor onderzoek. De Europese Commissie wil een "geopolitiek Europa" en wil de Green Deal financieren. We hebben dus de middelen nodig om al deze toezeggingen na te komen.”

Margarida MARQUES (S&D, PT), co-rapporteur voor het MFK, wil dat het herstelfonds in het MFK wordt verankerd. "De EU-respons op de crisis is gebaseerd op het MFK en het herstelfonds. Het MFK kan ook als platform dienen om toegang te krijgen tot andere financieringsbronnen, zoals de EIB of het ESM. De drie belangrijkste prioriteiten zijn nu "het herstel van de interne markt in het kielzog van de staatssteunmaatregelen, het opzetten van een economisch en sociaal herstelplan en, ten derde, het vergroten van de veerkracht van de EU".

Valérie HAYER (Renew, FR), co-rapporteur voor de eigen middelen van de EU, zei: "De Europese Commissie verwacht voor 2020 een krimp van het Europese bbp met 7,5%. Dat is tragisch. Het komt overeen met een bedrag van ongeveer 1000 miljard euro. Het EP wil een herstelplan van 2000 miljard euro met leningen, maar vooral ook met giften".

Op het gezamenlijke Frans-Duitse initiatief voor een steunplan van 500 miljard euro zei mevrouw Hayer: "Dat plan gaat in de goede richting - de richting van het Europees Parlement. De twee landen hebben afgesproken om de gemeenschappelijke schuld [...] en de directe uitgaven te verhogen, en dat is zeer belangrijk.” Zij verwelkomde het feit dat het plan ruimte biedt voor de invoering van nieuwe eigen middelen om de schuld terug te betalen.

Ook Luis GARICANO (Renew, ES) benadrukte dat nieuwe eigen middelen (EU-inkomsten) zinvol zijn: "Het belangrijkste punt is: hoe financieren we het herstelpakket? Het Parlement is hier heel duidelijk over. We doen de lidstaten een interessant voorstel: we weten dat de EU-landen slechts in beperkte mate in staat zijn om hun directe bijdrage aan de EU-begroting te verhogen. We denken dat er een comparatief voordeel is bij het innen van bepaalde soorten inkomsten, bijvoorbeeld een digitale belasting, zodat lidstaten hun bijdrage niet hoeven te verhogen. Laten we de belasting op deze inkomstenbronnen verhogen en daarmee de rente op de langetermijnschuld die door het herstelplan wordt gecreëerd mee helpen betalen".

Ernest URTASUN (De Groenen/Europese Vrije Alliantie, ES) zei: "Het herstelfonds mag niet ten koste gaan van het MFK. Het zou een slecht plan zijn om een sterk herstelfonds te creëren dat wordt gefinancierd door het naar voren halen van MFK-middelen, om vervolgens, over drie of vier jaar, een verzwakt MFK te hebben . We hebben beide nodig: een sterk herstelfonds en een sterk MFK, want na het herstel zullen de dringende klimaat- en digitale uitdagingen blijven bestaan".

U kunt het volledige webinar hier terugkijken.

Achtergrond

De Europese Commissie presenteert op 27 mei een voorstel voor een nieuw MFK en corona-herstelfonds, rekening houdend met de gezondheidscrisis en de gevolgen daarvan.

Aangezien de huidige langetermijnbegroting van de EU op 31 december 2020 afloopt, heeft de EU voor de komende zeven jaar een nieuwe budgettaire planningshorizon nodig. De Commissie heeft daarom in mei 2018 plannen voor het volgende MFK voor 2021-2027 gepresenteerd. Het Europees Parlement heeft reeds in november 2018 een standpunt ingenomen en dat in oktober 2019 opnieuw bevestigd. De Raad heeft nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een standpunt.