Parlement eist aanzienlijk striktere EU-sancties tegen Rusland 

Persbericht 
 
 
  • Leg sancties op aan Russische functionarissen die betrokken waren bij de beslissing om Aleksej Navalny op te sluiten, evenals vertrouwelingen van president Poetin 
  • Russische rijkdom van onduidelijke herkomst zou niet welkom moeten zijn in de EU 
  • Werkzaamheden om de Nord Stream 2-pijplijn te voltooien moeten onmiddellijk worden stopgezet 
Europarlementariërs eisen de onmiddellijke vrijlating van de Russische oppositieleider Alexej Navalny© Kirill KUDRYAVTSEV/AFP  

Na de recente arrestatie van Aleksej Navalny roepen Europarlementariërs de EU-landen op om de sancties tegen Rusland aanzienlijk te versterken.

In een resolutie, aangenomen met 581 stemmen voor, 50 tegen en 44 onthoudingen, roept het Parlement EU-lidstaten op om tijdens hun volgende bijeenkomsten een actief standpunt in te nemen over de arrestatie van Aleksej Navalny en veel van zijn volgelingen, en om “de beperkende maatregelen van de EU ten aanzien van Rusland aanzienlijk aan te scherpen”. Dit omvat het opleggen van sancties aan “de personen en rechtspersonen” die betrokken zijn bij het besluit om Aleksej Navalny te arresteren en op te sluiten, aldus het Parlement.

Er moeten ook sancties worden opgelegd aan Russische oligarchen die banden hebben met het regime, vertrouwelingen van president Poetin en Russische mediapropagandisten, die bezittingen in de EU hebben en daar momenteel naartoe kunnen reizen. Er kunnen ook aanvullende beperkende maatregelen worden genomen in het kader van de nieuwe wereldwijde EU-sanctieregeling voor de mensenrechten.

Stop Nord Stream 2, voor eens en altijd

Na jaren van verslechterende betrekkingen, benadrukken Europarlementariërs het belang van een kritische evaluatie van de samenwerking met Rusland voor verschillende platforms voor buitenlands beleid en voor projecten zoals Nord Stream 2. Ze roepen de EU op om de voltooiing van de controversiële pijplijn onmiddellijk stop te zetten. Europarlementariërs benadrukken ook dat de EU niet langer een gastvrije plek mag zijn voor Russische rijkdom van onduidelijke herkomst.

Met het oog op de nieuwe regering in Washington, benadrukt het Parlement dat de EU dit momentum moet gebruiken om de trans-Atlantische eenheid te versterken wat betreft de bescherming van de democratie en de fundamentele waarden tegen autoritaire regimes.

Tot slot eist de resolutie de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Aleksej Navalny en van alle overige personen die gearresteerd zijn in verband met zijn terugkeer naar Rusland, ongeacht of zij journalisten zijn, medewerkers van zijn team of burgers die hem steunen.

Meer informatie

Europarlementariërs en Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, hebben op dinsdag 19 januari ook over de zaak van Aleksej Navalny gesproken.